Header Ruben
  1. IBN
  2. Werkzoekende
  3. Collega's aan het woord
  4. Ruben Dibbits

Doorzetter Ruben op zijn plek bij Vos Logistics

"Volgens mijn jobcoach kan ik me nu ook beter uiten en leer ik steeds beter rekening te houden met mijn beperkingen."

Het verhaal van Ruben

“Op mijn huidige werk zijn ze onder de indruk van wat ik kan. Ik zie het werk liggen en krijg zelfs complimenten.” Vos Logistics in Oss is een specialist op het gebied van transport en klantspecifieke logistieke diensten. Ruben heeft het bij Vos Logistics goed naar zijn zin. Maar voordat hij daar kwam, had hij verschillende baantjes. Hoe hard hij ook werkte, het lukte maar niet om iets te vinden waar hij kon blijven en waar hij op zijn plek zat. 

Rubens achtergrond 

Ruben heeft een stofwisselings- en spierziekte. Vanwege deze beperking ging hij naar een speciale school: het Atlent in Den Bosch. “Via Atlent ging ik stage lopen bij een kinderboerderij en een varkensboer. Ik kom uit een boerenfamilie dus het lag voor de hand dat ik deze richting op zou gaan.” Tijdens een van zijn stages maakt hij ook kennis met werken in een magazijn en behaalde hij zelfs zijn heftruckcertificaat. “Na het afronden van alle stages was ik 17 jaar en wilde ik gaan werken. Alleen mijn school kon niets voor mij vinden.”

Van alles geprobeerd

Vele banen volgden. “Ik werkte bij een loonwerkersbedrijf, een varkensboerderij, in een magazijn en bij een hovenier waar ik ook bijvoorbeeld bestratingen moest leggen en zwembaden bouwen. Ik werkte hard en probeerde met de collega’s die geen beperking hadden mee te komen. Ook al was het lichamelijk te zwaar, ik probeerde het toch en pakte alles aan.” Ondanks zijn aanpakkersmentaliteit kwam hij toch op straat te staan en zat hij 3 maanden thuis. “Ik was zo teleurgesteld en voelde me in de steek gelaten.” 

Op gesprek 

Uiteindelijk kwam Ruben bij IBN. Ondanks dat hij sceptisch was over IBN omdat hij dacht dat hij alleen in de groenvoorziening kon werken, ging hij ervoor. “Ik kwam in contact met Peter, hij voelde goed aan wat er speelde. Daarna had ik contact met Marcel van Ras. een toffe peer. Marcel belde mij of ik de volgende dag op gesprek kon komen bij Vos Logistics. Ik dacht, dat is snel. Een tikje zenuwachtig ging ik ernaartoe. Inmiddels werk ik daar als conciërge en zorg ik voor een opgeruimd magazijn.  Ik mag mijn eigen dag indelen waardoor ik voor het eerst werk heb waar ze rekening houden met mijn lichamelijke beperking.” 

Enthousiasme 

Ruben: “Ik heb zelfs al een keer op de heftruck gereden, ze stonden versteld dat ik dit zo makkelijk kon.” Volgens zijn werkleider Willem Schneider moet hij af en toe geremd worden. “We hebben gezien dat Ruben erg enthousiast is en veel in zijn mars heeft. Maar we willen voorkomen dat hij teveel hooi op zijn vork neemt. Daarom kijken we eerst naar wat hij kan, voordat we te snel zijn werkzaamheden uitbreiden.”

Franse Bulldog

Tijdens het hele traject heeft Ruben veel geleerd. “Volgens mijn jobcoach kan ik me nu ook beter uiten en leer ik steeds beter rekening te houden met mijn beperkingen. Er valt een last van mijn schouders, eindelijk kan ik mijn ei kwijt in mijn werk. Lachend zegt Ruben: “Ik ben net een Franse Bulldog, ik bijt me ergens in vast en geef niet op.”