Concierge Tim Van Der Rijt 3 Header
  1. IBN
  2. Werkzoekende
  3. Collega's aan het woord
  4. Tim van der Rijt

Tim doet bijna alles weer zoals voor het ongeluk.

“Ik ben blij dat ik zover ben gekomen. Dat ik kan bijdragen aan de maatschappij is fijn.”

Het verhaal van Tim

Tim van der Rijt (28) werkt via IBN als conciërge bij basisschool De Vlieger in Volkel. Toch was dit niet de loopbaan die Tim zo’n 7 jaar geleden als student van de hbo-opleiding HAS green academy, oorspronkelijk voor ogen had. Op de terugweg na een avond op de kermis werd Tim op zijn fiets aangereden door een auto die aankwam vanuit een dode hoek. Tim: “Ik weet nog dat ik gekeken heb, maar ik kwam pas 3 maanden later bij uit een coma.” Zijn topsportersmentaliteit hielp Tim om na jaren van intensieve revalidatie met een niet-aangeboren hersenletsel aan het werk te gaan.

Achtergrond

“Mijn keuze voor de opleiding HAS green academy lag voor de hand. Ik kreeg het van huis uit mee. Mijn opa had een boerenbedrijf en thuis hadden we een kerstbomenkwekerij. Het agrarische vak trok mij altijd al. Naast mijn studie was ik veel met sport bezig. Ik volleybalde op hoog niveau in de jeugd van Oranje en later in de 2e divisie. Daar trainde ik zo’n 5 à 6 keer per week voor, tot het ongeluk waardoor alles 180 graden veranderde.”

Alles opnieuw leren

“Door het ongeluk brak ik mijn nek. De meesten overleven de klap die ik maakte niet. Zo’n 1,5 jaar lang heb ik na het ongeluk niet kunnen lopen, praten of slikken. Ik heb vrijwel alleen maar geslapen. Ik verbleef ruim 2 jaar in een revalidatiecentrum. Na jaren van sondevoeding lukt het om weer wat te eten. Ik heb alles opnieuw moeten leren. Door mijn topsportersmentaliteit wilde ik grote stappen maken, maar al snel merkte ik dat ik blij moest zijn met elk kleine vooruitgang.”

Geen vangnet

“Ik doe bijna alles weer zoals voor het ongeluk. Zelfs volleyballen kan ik weer. Mijn kortetermijngeheugen en concentratie zijn verbeterd. Ik noteerde eerst alles in mijn telefoon omdat ik het anders vergat. Dat is niet meer nodig." Marielle van de Winkel, trajectregisseur bij IBN: “Via het project Young Talent, een samenwerking met gemeenten en werkgevers waaronder IBN, kon Tim direct bij IBN in dienst. Hij startte in de werkleerlijn Hospitality beheerder/conciërge.” Tim: “Dat was heel fijn. Doordat ik van jongs af had gespaard, was ik te vermogend voor een uitkering. Ik viel overal buiten de boot.” Door een jobcoach via de gemeente Maashorst kwam Tim in contact met IBN.

Het werk bevalt goed

Tim: “Het werk als conciërge op school bevalt mij goed. Ik ken er zelfs nog leraren van vroeger. Ooit zat ik zelf op deze basisschool. Het is niet de baan waar ik ooit voor leerde, maar toch past het werk goed bij mij. Ik heb vaste taken. Ook kan ik goed overweg met kinderen." Klaske van den Berg, directeur KC Kidion - Kiem: “Het was in het begin even een zoektocht van ons beiden, vooral naar wat lukt wel en wat niet. Tim heeft nu zijn eigen structuur gevonden en met steun van onze andere conciërge is er nu een goede rolverdeling.”

“Dat ik kan bijdragen aan de maatschappij is fijn. Ik ben dankbaar voor wat ik heb. Zo werk ik van doel tot doel. Ik kan altijd bij IBN terecht.”

Blij dat ik zover ben gekomen

“Ik ben blij dat ik zover ben gekomen. Wel werk ik parttime omdat ik nog fysiotherapie en logopedie heb. In het begin communiceerde ik via een toetsenbord. Gelukkig is dat nu niet meer nodig. En helaas is mijn schrijven is nog net zo onleesbaar als voor het ongeluk,” glimlacht Tim. “Iedereen is welkom op onze school. We gaan uit van ieders potentieel. Het is één van onze kernwaarden. Tim wordt er blij van en wij worden blij van hem. Dat is toch prachtig", vertelt Klaske. “Ook is Tim heel positief en ziet hij niet snel problemen,” vult Mariëlle aan.

Concierge Tim Van Der Rijt 7

Van links naar rechts: Mariëlle van de Winkel, Tim van der Rijt en Klaske van den Berg

Concierge Tim Van Der Rijt 1

Tim op het werk