Kazerne Vught 7 Header
  1. IBN
  2. Werkzoekende
  3. Collega's aan het woord
  4. Koen Kaiser

Via IBN werkzaam als logistiek ondersteuner bij de Pioniers- en Pontonniersschool (PPS)

‘Mijn familie is er trots op dat ik bij Defensie werk’

Het verhaal van Koen

“In het begin moest ik wennen aan de cultuur bij Defensie, maar nu voel ik me er helemaal thuis,” vertelt Koen Kaiser (34 jaar). Vanaf 2018 is Koen via IBN werkzaam als logistiek ondersteuner bij de Pioniers- en Pontonniersschool (PPS) in Vught. Hiervoor werkte Koen lange tijd als magazijnmedewerker bij een regulier bedrijf. Daar had hij het prima naar zijn zin tot de organisatie en zijn functie veranderden. Hoge werkdruk en stress zorgden voor fysieke klachten. “Ik heb geprobeerd om het vol te houden, maar ik nam uiteindelijk mijn ontslag. Hierna zat ik een half jaar thuis,” vertelt Koen.

Achtergrond

“Ik heb vroeger een vmbo-opleiding richting elektrotechniek afgerond. Via het productiebedrijf waar ik werkte, volgde ik een BBL-opleiding. Ik kon toen bij dat bedrijf altijd terecht bij een collega en ik werd er goed begeleid. Totdat mijn werkgever failliet ging en er een doorstart kwam. Alles veranderde. Ik kwam in het magazijn terecht en deed het werk dat voorheen door twee mensen werd verricht. Dit werd mij te veel. Ik zat niet meer lekker in mijn vel.”

Geen energie

De hoge werkdruk en nogal veel adhoc werkzaamheden, zorgden voor veel stress. Koen kwam vaak uitgeblust thuis. Door alle spanningen had hij last van hoofdpijn. “Ondanks dat mijn werkgever mij niet kwijt wilde, nam ik er in goed overleg mijn ontslag. Ik zat een half jaar thuis. Met hulp van een jobcoach van UWV oriënteerde ik me op ander werk. Uiteindelijk kwam ik door een training logistiek van UWV voor mensen die extra ondersteuning naar werk nodig hadden in contact met IBN.“

Afwisselend werk

“Op mijn 17e jaar kreeg ik de diagnose autisme. Ik vind het fijn als ik in het werk op iemand kan terugvallen. Via de Participatiewet greep ik mijn kans om aan de slag te gaan bij IBN. In no-time had ik werk als magazijnmedewerker bij een transportbedrijf. Maar de rijafstand bleek wat ver en het werk minder uitdagend. Als snel benaderde IBN mij voor mijn huidige baan als logistiek ondersteuner bij Defensie. Ik deed dit eerst voor twee afdelingen, maar dit werkte niet voor mij. Nu werk ik voor de afdeling civiele techniek.  Ik zorg voor een schone, opgeruimde loods en ik regel alles voor het onderhoud van bijvoorbeeld meetapparatuur. Mijn werk is leuk en afwisselend.”

Koen draait lekker mee

Kapitein Roel van der Vliet, commandant instructiepeloton Civiele Techniek van de PPS: “In het begin was het even aftasten wat Koen kon doen. Maar door hem het werk gewoon te laten doen, werd dit vanzelf duidelijk. Ook hoe we hem konden ondersteunen. Inmiddels draait Koen lekker mee. Binnen onze school zijn we druk met lesgeven. We leiden hier mensen op voor het aanleggen van wegen en andere infrastructuur. Skills die ons peloton moet beheersen voor wanneer zij op missie gaan naar een oorlogsgebied. Koen regelt dat het benodigde gereedschap klaar staat of als er ergens op locatie bijvoorbeeld landmeterspullen gebracht moeten worden. Dankzij Koen loopt het werk soepel door. Daar zijn we heel bij mee.”

Onderdeel van de groep

“Ik word bij Defensie goed begeleid en ik doe echt mee. Ook ik moet op appel staan. Wanneer het regent denk ik soms: ‘Waarom sta ik hier?.’ Ik neem de regels zoals ze zijn en ik voel me onderdeel van de groep. In deze baan heb ik minder stress en na een dag werken kom ik veel relaxter thuis. Ik heb het goed naar mijn zin. Ook mijn familie is er trots op dat ik bij Defensie werk,“ vertelt Koen. “De band in de groep is onderling heel hecht, maar de communicatie is soms kort en direct. Aan Koens’ houding merk ik dat hij zich bij ons zich thuis voelt. In het begin was Koen wat stil. Inmiddels grappen we regelmatig dat Koen zijn brutale mond wel eens mag houden,” glimlacht Roel. Rob van Well, consulent detacheringen bij IBN: “Het is mooi om te zien dat Defensie dit soort banen aanbiedt. Zo krijgen meer mensen er een kans.”

Kazerne Vught 5

Koen op zijn werkplaats

Kazerne Vught 9

Koen aan tafel bij Defensie

Kazerne Vught 1

Van links naar rechts Rob van Well, Koen Kaiser en Roel van der Vliet