Header Melvin
  1. IBN
  2. Werkzoekende
  3. Collega's aan het woord
  4. Melvin van Uden

Melvin is geen ‘stilzitter’, zo zegt hij zelf

"Ik ben wie ik ben."

Het verhaal van Melvin

“Zo’n 12,5 jaar geleden hield ik er na mijn stage bij IBN een vaste baan aan over. IBN is een fijne werkgever en er zijn goede doorgroeimogelijkheden. Mijn hart ligt bij het werken in de horeca en catering. Als je kijkt naar wat ik heb mogen leren en welke diploma’s ik heb behaald, kan ik echt zeggen: ik ben trots op wat ik heb bereikt.”

Stage

“Ik volgde speciaal onderwijs en in mijn laatste schooljaar liep ik stage bij IBN. Er werd gekeken naar waar mijn interesses lagen. Zo begon ik in de schoonmaak bij IBN in Veghel, maar al vrij snel ging ik hierna bij het gemeentehuis in Veghel aan de slag. Naast het schoonmaakwerk, werkte ik er ook in de bedrijfskantine. Zo rolde ik het horeca/catering vak in. Dit beviel zo goed dat ik mijn stage afsloot met een contract bij IBN.”

‘We doen het samen’

“Inmiddels werk ik bij de gemeente Maashorst in de kantine en schoonmaak, maar ook bij Ontmoetingsplein Mellepark als horecamedewerker. Mijn leidinggevende Jan Dera tipte mij over de vacature allround horecamedewerker bij het Mellepark. Het nieuwe pand en het werk sprak mij direct aan. Na een proefperiode van enkele weken merkte ik dat ik de werkdruk en het soort werk goed aankon. De slogan hier op de muur ‘we doen het samen’: daar ben ik van.”

Pakt alles snel op

“Het Mellepark is een mooi gebouw, maar er moet ook hard gewerkt worden”, glimlacht Melvin. Lisette Ploegmakers, beheerder Mellepark: “Het is hier best druk, maar Melvin straalt rust uit en blijft lachen naar iedereen. Hij kent alle vaste bezoekers. Van de bridge- tot de computerclub, hij weet wat er moet gebeuren. Melvin is een echte horecatijger. Hij durft te lopen met een dienblad en zorgt ervoor dat alles netjes is opgeruimd. Zijn schoonmaakachtergrond komt goed van pas.”

Zelfverzekerder

“Toen ik net begon bij het Mellepark, was ik best onzeker. Ik dacht: ‘doe ik het wel goed?’ Inmiddels ben ik veel zelfverzekerder. Ik vind het werk heel afwisselend. Ik ontvang bezoekers, bereid de lunches, zet (vergader)ruimtes klaar en ik serveer drankjes uit. Maar ook ben ik een luisterend oor voor onze bezoekers onder wie veel buurtbewoners en vrijwilligers”, aldus Melvin. Het contact met de bezoekers vind ik het leukste onderdeel van mijn werk. “En als onze bezoekers wel eens mopperen, spreekt Melvin ze netjes aan, veel mensen kunnen hier nog iets van leren”, vult Lisette aan.

Kijken naar wat wel kan

“Mijn leraar op school vroeger zei: ‘verwacht niet dat je nog een diploma zult behalen’. Inmiddels heb ik via IBN verschillende erkende schoonmaakdiploma’s, een certificaat bedrijfshulpverlening, HACCP voor de horeca , een cursus gastvrijheid en Sociale Hygiëne(SVH) behaald. Ik heb een aangeboren lichte verstandelijke beperking, maar ik heb geleerd te kijken naar wat ik wel kan. En die diploma’s heb ik toch maar mooi behaald en daar ben ik heel erg trots op.”

Aanpakker

"Thuis merken ze dat ik straal wanneer ik over mijn werk praat. Ik ben een aanpakker. Is het me even te veel? Dan kan ik bij mijn leidinggevende terecht voor advies. Soms heb ik moeite met het ontvangen van feedback, ik krijg hier ondersteuning bij. Ik heb het geaccepteerd. Ik ben wie ik ben en doe mijn ding. Dit werk is de leukste job die ik tot nu heb gehad, het is echt op mijn lijf geschreven.”

Melvin Van Uden, Mellepark 4

Aan de slag bij Ontmoetingsplein Mellepark

Melvin Van Uden En Leidinggevende, Mellepark 600X400 Web Res

Melvin van Uden, horecamedewerker en Lisette Ploegmakers, leidinggevende