Header Marly Schuurs 05
  1. IBN
  2. Werkzoekende
  3. Collega's aan het woord
  4. Marly Schuurs

Marly staat nu stevig in haar schoenen

“Ik vind schoonmaakwerk écht het leukste om te doen.”

Het verhaal van Marly

“Ik voelde me hier meteen thuis. Op andere stageplekken had ik dat gevoel niet. Ik zat hierdoor niet lekker in mijn vel,” vertelt Marly. De klik tussen Marly en Oelbroeck was zo goed, dat ze er na haar stage een vaste baan aan overhield. Via de Participatiewet kwam Marly bij IBN terecht. Ze is dolblij met haar baan en vertelt erover.

Achtergrond

Marly: “Ik volgde de opleiding vmbo-basis, maar door privéomstandigheden maakte ik de overstap naar praktijkonderwijs. In het 3e en 4e jaar heb ik verschillende stages gedaan. Een van mijn eerste stages was bij een grote schoonmaakorganisatie. Ik werd daar echt overschat. Ze dachten dat ik een leidinggevende functie wel aankon, maar dat werd mij te veel.” Marly merkte door haar stages dat extra begeleiding in het werk heel fijn was. Met het oog op een toekomstige stage en baan, schakelde het Raayland college de gemeente Land van Cuijk in voor extra ondersteuning.

Het voelde meteen goed

Via de gemeente Land van Cuijk kwam Marly voor een stage terecht bij IBN. Ze ging aan de slag als medewerker schoonmaak bij Ontmoetingscentrum Oelbroeck. Een opdrachtgever die zich sterk maakt voor sociaal ondernemen. IBN verzorgt er verschillende soorten facilitaire dienstverlening van schoonmaak tot beheerder- en conciërgewerkzaamheden. Marly: “Ik merkte direct een groot verschil ten opzichte van andere stages. Ik voelde me hier op mijn gemak. Er werd af en toe een grapje gemaakt. Het voelde meteen goed.”

Stap voor stap leren

Marly: “Ik heb een taalstoornis en een verstandelijke beperking waardoor ik eerder tijdens een stage begeleiding kreeg van een jobcoach. Bij IBN was dit mijn trajectregisseur Mariëlle van de Winkel. Samen maakten we afspraken over het werk. Als er wat was, kon ik altijd bij haar terecht. Dat was heel fijn. In het begin liep ik mee met een collega en kreeg ik kleine taken. Ik leerde door te doen. Joke Machielsen, eerste medewerker van IBN: “Marly pakte de werkzaamheden goed op. Al snel kon zij de schoonmaak verzorgen voor meerdere ruimtes in het pand.”

Zelf waargemaakt

Toen er tijdens haar stage een vacature kwam bij Oelbroeck, werd al snel duidelijk dat Marly er kon blijven. Joke had geen twijfels: “Het ging gewoon goed. Ze draait volwaardig mee en dat heeft ze zelf waargemaakt.” Hans Rausch, manager Oelbroeck is ook enthousiast: “Marly is een vrolijke noot bij Oelbroeck. Ze straalt plezier uit. De gebruikers en bezoekers van Oelbroeck, maar ook ons team plukken daar de vruchten van.”

Lekker in mijn vel

“Marly heeft lang op haar tenen moeten lopen tijdens verschillende stages en op school. Het gewaardeerd en op haar gemak voelen was voor Marly heel belangrijk. We zagen haar bij Oelbroeck opbloeien. Het vakbekwaam worden in het werk gaf zelfvertrouwen,” vertelt Joke. Marly: “Vroeger was ik onzeker. Door mijn werk sta ik steviger in mijn schoenen. Ik durf sneller iets te zeggen als ik het ergens niet mee eens ben. Werken via IBN voelt veilig. Inmiddels heb ik de een basisopleiding schoonmaken afgerond en binnenkort start ik met een cursus vloeronderhoud. Dat ik kan groeien in mijn werk is leuk en ik kan sparen voor de toekomst. Ik wil graag op mijzelf gaan wonen. Eindelijk kan ik zeggen: ‘ik zit lekker in mijn vel’.”

Ontwerp Zonder Titel (11)

Marly samen met haar collega's

Ontwerp Zonder Titel (12)

"Door mijn werk sta ik steviger in mijn schoenen."