Jos Van Der Wijst Website Header
  1. IBN
  2. Werkzoekende
  3. Collega's aan het woord
  4. Jos van der Wijst

Jos gaat weer fluitend naar het werk

“Thuis zeggen ze dat ik er niet meer zo grauw uitzie, maar weer straal. Ik ben er trots op dat ik bij IBN werk.”

Het verhaal van Jos

Jos van der Wijst (58) heeft meerdere banen gehad, toch zat hij nergens echt op zijn plek. Uiteindelijk kwam Jos nadat hij zijn baan verloor in een ww-uitkering en later in de bijstand. Via de Participatiewet kwam hij, dankzij aanmelding door de gemeente Maashorst bij IBN terecht. Hij werkt nu inmiddels regulier bij IBN als medewerker groenonderhoud. “Ik heb ontzettend leuk werk en het contact met collega’s en omwonenden geeft mij veel voldoening.”

Achtergrond 

Jos volgde een lts-opleiding voor bakker, maar doordat ze thuis een horecazaak hadden, lag het voor de hand dat hij deze overnam samen met zijn broer en zus. Maar na enige tijd besloten ze ermee te stoppen. Hij werkte als chauffeur hierna voor een bedrijf in banden waar hij spullen voor vervoerde. “Een leuke baan want autorijden was mijn passie. Toch ervaarde ik veel stress door alle belletjes die ik kreeg op een dag en door de hoge werkdruk.  Het ging mis toen ik op de A2 reed en ‘out’ ging in de auto. Ik werd in de ambulance weer wakker.”

Verloor mijn baan

Jos kreeg het advies om beroepsmatig niet meer te rijden en verloor zijn baan. Hierna werkte hij veel via uitzendbureaus. “Ik pakte alles aan: van productiewerk in nachtdiensten tot werk als nachtportier.“ Het lukte Jos niet om passend werk te vinden. Na heel wat vergeefse pogingen belandde hij in een ww-uitkering en later in de bijstand. In deze periode werd zijn moeder meer hulpbehoevend en was Jos haar mantelzorger totdat zij overleed.

Buiten zag ik de mensen van IBN

“Ik wilde dolgraag weer aan het werk. Buiten zag ik de mensen van IBN aan het werk in het groen en ik dacht altijd: ‘wat lijkt me dat leuk’. Via de gemeente kwam ik in contact met IBN. Ik deed een talentenscan.” Han van den Broek, trajectregisseur IBN: “Al snel werd duidelijk dat dit werk bij Jos goed zou kunnen passen. We bekeken alle mogelijkheden. Jos ging via een proefplaatsing aan de slag bij een hoveniersbedrijf. Langzaam bouwden we zijn uren op.”

Op zijn plek

Helaas bleek het werk bij het hoveniersbedrijf voor Jos fysiek te zwaar. Han: “Het was even zoeken wat bij Jos goed paste. Jos volgde de werkleerlijn medewerker groen en dit bleek heel goed bij hem te passen.  Hier zit hij helemaal op zijn plek.” Ook bleek Jos zich de groene vingers al snel eigen te maken. “Jos pakt het werk vakinhoudelijk goed op. Hij is inzetbaar voor meerdere werkzaamheden, van snoeien tot gazon maaien. Hij is gemotiveerd en laat zien dat hij graag wil leren,” vertelt Cor Dekkers, eerste medewerker groen.

Ik kan mezelf ontwikkelen

Jos: “Ik heb afwisselend werk. Op zaterdag werk ik in de milieustraat en door de week in het groen. Het contact met collega’s en omwonenden vind ik erg leuk. Soms horen we ook wat beter kan, maar we krijgen ook vaak complimenten van omwonenden. Ik kan mezelf ontwikkelen. Van het werken met een bosmaaier, kettingzaag tot een cursus volgen over plantenkennis en afvalstoffen.” Jos beschikt daarnaast over een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Han: “Hij neemt zelfs nieuwe medewerkers al sleeptouw. Dat is mooi om te zien.”

Trots dat ik bij IBN werk

Han: “Jos moest weer wat zelfvertrouwen krijgen. Zijn laatste banen waren niet goed gegaan. Door de kennis die hij hier opdoet, komt dat zelfvertrouwen weer terug.” Ook het thuisfront ziet dat Jos weer lekker in zijn vel zit. “Ik ga fluitend naar mijn werk. Thuis zeggen ze dat ik er niet meer zo grauw uitzie, maar weer straal. Ik ben er trots op dat ik bij IBN werk. Je wordt er gewaardeerd en ik ben goed begeleid.”

Jos Van Der Wijst 03

Op foto van links naar rechts: Han van den Broek, Jos van der Wijst, Cor Dekkers (eerste medewerker).

Jos Van Der Wijst 09

Jos aan het werk in gemeente Maashorst

Jos Van Der Wijst 07 Uitsnede

Afwisselend werk en contact met de mensen maakt het werk leuk

Jos Van Der Wijst 05

In de keet