IBN Pria Sardju Bij HEMA 5 Verhouding 2.1
  1. IBN
  2. Werkzoekende
  3. Collega's aan het woord
  4. Prija Sardjoe

Door haar werk heeft Prija meer sociale contacten

‘Ik ben vrolijker door mijn werk’ 

Het verhaal van Prija

Prija Sardjoe werkt als winkelmedewerker bij Hema in Uden, onderdeel van de Sanders Retailgroep. “Ik ben blij dat ik weer normaal kan leven,” vertelt Prija. Na een lange, heftige periode waarin ze herstelt van een zware operatie, een zwangerschap en meerdere malen corona, krabbelt Prija weer op. Met hulp van de gemeente Maashorst komt ze via de Participatiewet terecht bij IBN. Ze gaat met haar consulent naar Werkcafé Maashorst, een plek waar werkzoekenden en werkgevers elkaar ontmoeten. En met succes: ze vond er haar droomjob!

Achtergrond

In 2007 komt Prija vanuit Suriname naar Nederland om te werken als au pair. “Ik leerde voor een baan in het onderwijs tot mijn moeder plotseling overleed. Hierdoor wilde ik er een jaartje tussenuit.” Wanneer ze in Nederland haar huidige partner tegenkomt, besluit ze hier te blijven. “Helaas vond ik na mijn baan als au pair niet iets dat bij mij paste. Ik had kortdurende baantjes via uitzendbureaus. In vakantieperiodes werkte ik in de thuiszorg. Leuk werk, het omgaan met mensen gaat mij goed af, maar door bezuinigingen werd mijn contract niet verlengd.”

Lichamelijk kon ik niets

Wanneer Prija een zware operatie ondergaat en ook zwanger blijkt te zijn, gaat het mis met haar gezondheid. “Achteraf gezien had ik niet geopereerd mogen worden terwijl ik zwanger was. Mijn zwangerschap werd net erna ontdekt. Ik kon hierdoor niet herstellen van mijn operatie. Ook kreeg ik 3 keer corona waardoor ik long covid-klachten heb. Lichamelijk kon ik bijna niets. De zorg voor mijn 2 kinderen was het maximaal haalbare. Ik had geen sociale contacten. Door dit alles werd ik depressief.”

Uit de bijstand

Prija werkte hard aan haar herstel. “Ik ging gezonder leven en ik ben meer gaan bewegen. Ik wilde dolgraag weer aan het werk en uit de bijstand.” Ilona Hopman, trajectregisseur IBN: “Ik zag direct potentie in Prija. Na een uitgebreide intake ging ik samen met haar naar Werkcafé Maashorst. Zo kwamen we in contact met de Hema. Laura Henst, HR-adviseur Hema Uden: “We maakten kennis met Prija en we zagen haar tijdens ons gesprek opfleuren. Het gevoel zat direct goed.”

Het ging eigenlijk best goed

Prija: “Ik was best zenuwachtig tijdens mijn sollicitatie. De mensen bij Hema waren heel begripvol. Ik kom met 0,0 winkelervaring, maar er werd direct met mij meegedacht. Ik kon werken onder schooltijden en stap voor stap mijn uren opbouwen. In het begin dacht ik ‘kan ik dit wel?’. Op dag twee stond ik al achter de kassa. Erg spannend, maar het ging eigenlijk best goed. Iedereen is heel behulpzaam.”

Kijken naar wat mogelijk is

Anita Cremers, filiaalmanager Hema: “We kenden IBN al vanuit een eerdere samenwerking met ons filiaal in Oss. Het ging bij Prija allemaal heel soepel. Na een paar dagen stond ze al worstenbroodjes te maken. Ze werkt onder schooltijden, dat kunnen we niet voor iedereen regelen, maar we kijken wel naar wat mogelijk is. Iedereen is welkom in onze winkel. Dat geldt voor onze klanten, maar ook voor onze potentiële medewerkers. Iedereen is welkom: Als je laat zien dat je de juiste instelling hebt, staat onze deur open.”

Veel sociale contacten

“Ik durf het nu ook te zeggen als er wat is,” vertelt Prija. Ilona: “Samen bereiden we gesprekken voor. In het begin was er dagelijks contact. Soms was het nodig om haar onzekerheid weg te nemen. Inmiddels doet ze het allemaal zelf. Prija: “Ik word vrolijker van mijn werk. Mijn man ziet het ook.  Ik heb veel sociale contacten. Veel klanten kennen mij. Grappig hoe snel dat dat gaat. Het is leuk om mama te zijn, maar op mijn werk ben ik dat even niet. Dat is fijn.”

 

IBN Pria Sardju Bij HEMA 2 Verhouding 2.1

Op foto van links naar rechts: Ilona Hopman, Prija Sardjoe

IBN Pria Sardju Bij HEMA 1 Verhouding 2.1

Op foto van links naar rechts: Prija Sardjoe, Anita Cremers, Laura Henst

IBN Pria Sardju Bij HEMA 4 Verhouding 2.1

Prija aan het werk