IBN Rick Cadcbd20f2aa17b982a72464082894e2924e82aa
  1. IBN
  2. Werkzoekende
  3. Collega's aan het woord
  4. Rick van de Broek

Rick staat eindelijk weer positief in het leven

"Zelfs mijn ambitie om chauffeur te worden, is daar wellicht mogelijk. Ik ben trots dat het mij is gelukt om een vaste baan te vinden."

Het verhaal van Rick

Rick werkt daar sinds februari vorig jaar en het bevalt hem erg goed. Toch was dat een tijd geleden heel anders. Het lukte hem niet een blijvende passende werkplek te vinden. “Ik dacht altijd ‘waarom lukt het iemand anders wel en mij niet? Ik kan toch niks’.” De negativiteit overheerste.

Rick volgde speciaal onderwijs bij de Taalbrug in Eindhoven. “Ik was als kind laat met praten en als vanzelfsprekend ging ik hierdoor naar het speciaal onderwijs.” Trots vertelt hij dat hij daarna via ROC De Leijgraaf een diploma behaalde voor Logistiek Medewerker. “Ik mocht blijven werken op mijn stageadres in Veghel als expeditie medewerker, waar ik verantwoordelijk was voor het laden en lossen. Ondanks dat mijn ploegbaas dik tevreden was, kreeg ik na 3 jaar tijdelijke contracten, geen vast contract.”

Moeite met het vinden van werk

“Het lukte mij niet om werk te vinden. Via uitzendbureaus werd ik ingezet voor verschillende baantjes, maar steeds kreeg ik te horen dat ik er niet kon blijven. Mijn vertrouwen liep een flinke deuk op, ik klapte zelfs helemaal dicht. Ik kwam terecht bij het UWV en vroeg een Wajong-uitkering aan (voor mensen die vanaf jonge leeftijd een ziekte of handicap hebben). Doordat de regels waren aangepast, kwam ik niet in aanmerking.” Uiteindelijk kwam Rick via de gemeente Meierijstad terecht bij IBN.

Een baan die bij mij past

“Met tegenzin ging ik naar de afspraak bij IBN. Ik dacht dat ze alleen werk in het groen zouden hebben, wat ik niet wilde. Maar ik kwam vrolijk terug. Ik had meteen vertrouwen dat zij voor mij geschikt werk zouden vinden. Ook via IBN kwam ik terecht op verschillende werkplekken. Ik merkte door wat ik had meegemaakt, dat ik nog weinig zelfvertrouwen had.” Joyce van der Aa, jobcoach bij IBN zag dat Rick een werkomgeving nodig had waar hij niet werd overvraagd, de opdrachten rustig aan hem werden uitgelegd en met de juiste begeleiding waardoor zijn zelfvertrouwen kon groeien. Zo kwam hij uiteindelijk terecht bij Van Kaathoven. Hier zetten zij zich in om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zich thuis te laten voelen in de wereld van afval en grondstoffen. Zo zijn er al diverse functies vervuld en blijven zij op zoek naar passende mogelijkheden. Het klikte vanaf de eerste dag met zijn leidinggevende Euly Alberto. “In het begin was ik nog niet zo snel als mijn collega’s maar Euly gaf mij meteen het vertrouwen dat ik er wel zou komen.” Door zijn positieve en leergierige houding liet Rick zien, goed in onze organisatie te passen,” aldus Euly.

Een vrolijke Rick

“Ik had duidelijke taken, er werd niet op mijn vingers gekeken, ik werk met 2 à 3 collega’s op de vrachtwagen waardoor er minder prikkels zijn dan in een grote groep. Toen Euly mij vroeg om voor een gesprek even langs te komen, sloeg de negativiteit weer toe. Ik was altijd gewend te horen dat ik niet meer terug mocht komen. Ik sloeg er steil van achterover toen hij aangaf juist heel tevreden te zijn en mijn detachering wilde omzetten naar een vast dienstverband. Ik ben enorm veranderd door mijn werk en veel vrolijker. Mijn omgeving ziet een andere Rick, ik sta veel positiever in het leven. Zelfs mijn ambitie om chauffeur te worden, is daar wellicht mogelijk. Ik ben trots dat het mij is gelukt om een vaste baan te vinden.”