Header Hans
  1. IBN
  2. Toeleider
  3. Collega's aan het woord
  4. Hans Bimbergen

Hans na ruim 45 jaar gestopt met roken

“Op het prikbord op het werk zag ik de cursus ‘Stoppen met roken’. Deze had ik al vaker voorbij zien komen, maar het was altijd onder werktijd”, aldus Hans.

Het verhaal van Hans

“Ik wilde echt graag stoppen maar het lukte me niet zelf. Ik heb toen gevraagd of mijn werktijden iets aangepast konden worden, zodat ik naar de cursus kon en dat was geen probleem. Ik ben nu dankzij de cursus al een aantal maanden gestopt. Terwijl ik echt een zware roker was. Mijn motivatie om te stoppen is heel persoonlijk en komt van zeer dichtbij. Mijn broer heeft COPD fase 4 en ik zelf fase 2.”  

Moeilijker zuurstof opnemen

COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease of in het Nederlands Chronische Obstructieve Long Ziekte) is een ziekte waarbij de longblaasjes zijn aangetast. “Je  longen bestaan uit longblaasjes”, vertelt Hans. “Als je ademhaalt dan nemen deze zuurstof op en dat gaat naar je bloed. Bij mij zijn de buitenste longblaasjes al dood. Ik kan dus veel moeilijker zuurstof opnemen en daardoor moet ik veel hoesten en heb ik minder energie. Heel veel normale dingen worden dan al moeilijker zoals traplopen, boodschappen doen of het huis schoonmaken. Ik zit nu in fase 2 en mijn longinhoud is al gehalveerd. De longblaasjes die dood zijn, worden niet meer vervangen of beter. Dus deze klachten blijf ik houden. Mijn broer zit echter al in fase 4 door het roken. Daar gaat het echt slecht mee. Hij kan moeilijk ademhalen en kan nog maar weinig. Dat wil ik niet. Hij is voor mij de motivatie om te stoppen. Ik zie aan hem hoe het zal zijn als ik door blijf roken. Dat wil ik echt niet.”

Laatste sigaret

“De cursus heeft me heel goed geholpen met stoppen. In de eerste keren leer je wat voor troep er in een sigaret zit en hoeveel invloed het heeft op je lichaam. Bijvoorbeeld dat je bloedvaten er van dichtslippen en je longen dus problemen krijgen, elke keer als je een sigaret opsteekt. In de cursus waren we met acht deelnemers. In de derde week hebben we gezamenlijk de laatste sigaret opgestoken. En dat was het dan. In het begin mocht ik wel gebruik maken van nicotinepleisters en nicotinekauwgom, maar dat is binnenkort ook voorbij. En ik moet eerlijk zeggen, het is me 300% meegevallen. Natuurlijk krijgt je lichaam ontwenningsverschijnselen. Je wordt onrustig, je slaapt slecht, je raakt sneller geïrriteerd, maar ik vind het met de pleisters en de kauwgom goed te doen. En natuurlijk word je op de cursus begeleid en heb je je medecursisten.”

“Ik voel me echt fitter en door meer te bewegen kan ik de nog goede longblaasjes verbeteren, waardoor zij meer zuurstof op kunnen nemen. Ik ben er best trots op dat ik na zoveel jaar gestopt ben met roken. En ik krijg er ook heel veel complimenten over. De vooruitzichten van mijn broer hebben me de ogen geopend, maar het stoppen moet je toch zelf doen. En ik ben heel bij dat dat nu is gelukt.”