Plastics2pack 600X320 1
  1. IBN
  2. Bedrijfsleven
  3. Klantverhalen
  4. Plastics2Pack

Plastics2Pack

"Het kost tijd, maar geeft veel voldoening"

Belangrijk dat iedereen een eerlijke kans krijgt

Frank Eijkman heeft drie redenen waarom hij graag samenwerkt met mensen van IBN. De belangrijkste, volgens de directeur van het Udense Plastics2Pack: ze horen er gewoon bij. “In het dagelijks leven komen we elkaar ook allemaal tegen, dus waarom op de werkvloer niet? Ik zou ze allang niet meer kunnen missen.”

Plastics2Pack produceert kunsstof bakjes, met name voor de voedingsmiddelenindustrie en voor groente- en fruitverwerkers. Een kleine 200 miljoen bakjes per jaar verlaten het bedrijf in Uden (Westwijk). En dus is er altijd behoefte aan goede medewerkers. Zo’n drie jaar geleden nam Eijkman contact op met IBN. “Ik zocht medewerkers voor verschillende functies in de productie en logistiek. De keuze voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt was bewust. Ik heb er drie redenen voor: het wordt je van overheidswege opgelegd, het zijn vaak goede én betaalbare krachten, maar de belangrijkste reden is mijn betrokkenheid bij de doelgroep. Vanuit mijn eigen gezinssituatie weet ik hoe belangrijk het is dat iedereen een eerlijke kans krijgt.”

Uitstekende arbeidskrachten

Dé grootste uitdaging in het werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, is, zo stelt Frank, het bepalen van de werkinhoud en -belasting. “Het belangrijkste is dat je mensen op hun niveau kunt laten functioneren. Iemand die 50 procent inzetbaar is, kun je geen 80 procent laten werken. Ook is niet iedere functie geschikt voor iedere medewerker. Wij zetten ze aan het werk en bekijken welke mogelijkheden er liggen en waar het minder lekker loopt. Daardoor, en door te overleggen met IBN, vinden we uiteindelijk de beste plek. Ja, dat kost tijd, maar het levert je ook veel op. Voldoening aan de ene kant, maar het zijn vooral gewoon uitstekende arbeidskrachten. Laatst was één van de  medewerkers ziek: dat merkten we meteen. Eigenlijk kunnen we ze geen van allen missen.”

Sociaal team

“We hebben drie mensen via IBN in dienst, in verschillende functies. Inpakken, intern transport, laden en lossen, orders klaarzetten, noem maar op. Voor alle drie geldt dat ze hier tamelijk onzeker en teruggetrokken binnenkwamen, maar dat ze zich volop ontwikkelen. Eén is er zelfs een op en top regelaar geworden, hem moeten we soms echt afremmen. We hebben een platte organisatie, iedereen is actief met deze mensen bezig en dat voelt goed. Het is geweldig om te zien dat mensen hier een plek vinden, tot rust komen, vrienden maken en deel uitmaken van het sociale leven binnen ons bedrijf, al gaat het maar om actief deelnemen aan een bedrijfsbarbecue. In feite zijn ze onderdeel van het team. Dat is eigenlijk het allermooiste.”

Sterker bedrijf

De samenwerking met IBN verloopt volgens Frank uitstekend. “Daarom zou ik IBN ook zeker aan collega-ondernemers aanbevelen. Ze denken goed na over wie er past bij jouw bedrijf, ze begeleiden je op de juiste wijze en reageren goed als het een keer iets minder loopt. Ik ben ervan overtuigd dat ieder bedrijf plek heeft voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Bijkomend voordeel is dat als deze mensen het gevoel hebben dat ze op hun plek zitten, ze erg loyaal zijn en graag blijven. Daar word je als bedrijf ook weer sterker van.”

“Ik ben sinds november 2015 in dienst bij Plastics2Pack. Het was even wennen, want het is hier heel anders dan in de drukkerij waar ik 23 jaar heb gewerkt. Het gaat intussen hartstikke goed. Ik ben best vrij in mijn werk, ik kan mijn taken deels zelf invullen. Ook merk ik dat ik een ontwikkeling doormaak, ik leer iedere week bij. Ik heb hier zelfs mijn heftruckcertificaat mogen halen. Ik heb allang niet meer het gevoel dat ik via IBN werk, ik ben hier helemaal ingeburgerd.”

Ad Donkers (allround logistiek medewerker)