Jumbo De Laak 1
  1. IBN
  2. Bedrijfsleven
  3. Klantverhalen
  4. Jumbo de Laak

Jumbo de Laak

"Er zijn diverse constructies mogelijk"

Medewerkers met een beperking toekomstperspectief bieden

Het is ongeveer zes jaar geleden dat IBN bij Roland de Laak aanklopte of er binnen zijn supermarktbedrijf Jumbo De Laak in Uden ruimte was voor een medewerker van IBN. Na wat passen en meten lukte het hem een geschikte werkplek te creëren voor de eerste kandidaat. “Iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans bieden werkt alleen als het past binnen de organisatie. Voegt het niks toe of sluit het om een of andere reden niet aan, dan heeft het voor beide partijen geen zin.”

In de loop van de jaren zijn bij Jumbo De Laak verschillende dames en heren werkzaam geweest. “Er zijn diverse constructies mogelijk. Als medewerkers bij IBN in loondienst zijn, ontvang ik een factuur. Zijn ze bij mij in dienst, dan regelt IBN de tegemoetkoming. Het levert je uiteindelijk niks extra’s op, want door de beperking moet je de werkplek of werkzaamheden aanpassen aan de mogelijkheden die iemand wel heeft. Maar het is mooi dat je door de tegemoetkoming medewerkers met een beperking toekomstperspectief kunt bieden: helemaal super.”

Al zes jaar in dienst

Niet met iedereen wordt een langdurige relatie aangegaan, maar er is een dame die al vanaf het begin van de samenwerking met IBN in dienst is. “Ze verricht kantoorwerkzaamheden, maar kan het normale werktempo niet aan. We geven haar daarom ook niet meer dan één opdracht tegelijk. In het begin was dat even aftasten, het heeft moeten groeien. Maar uiteindelijk zijn de puzzelstukjes op z’n plek gevallen en werkt ze al zes jaar hier.”

Jobcoaching

Vooral in de opstartfase is de begeleiding vanuit IBN intensief. “Maar als het loopt, loopt het: we gaan het niet moeilijker maken dan het is.” Daarnaast biedt IBN de eigen medewerkers individuele coaching aan. “Kandidaten kunnen zelf aangeven wat de behoefte is. De een wil de jobcoach elke maand spreken en de ander kiest voor een jaargesprek.”

Een goede mix

Naast het sociale aspect hecht Roland waarde aan een evenwichtige samenstelling van het medewerkersbestand. “Het heeft te maken met een goede mix: jong en oud, ervaren medewerkers en aanstormend talent, maar ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij hebben een hele eigen inbreng, doordat ze vaak erg sociaal en betrokken zijn. Die eigenschappen maken het leuk in teamverband.”

Ondernemers onder elkaar

IBN organiseert in Uden regelmatig bijeenkomsten voor haar relaties. “Met gastsprekers, boeiende onderwerpen en sessies waar je als ondernemer bij betrokken wordt. De achterliggende gedachte is altijd ontwikkeling van sociale duurzaamheid: dat doen ze goed. En ondernemers onder elkaar, daar steek ik altijd wel wat van op.”