Broks Bloemen 1
  1. IBN
  2. Bedrijfsleven
  3. Klantverhalen
  4. Broks bloemen

Broks bloemen

"We hebben hele duidelijke afspraken gemaakt en geven goede begeleiding".

Een investering die loont

Broks Bloemen is een groothandel, maar begeeft zich meer in de retail. Als ‘supermarktbloemist’ leveren ze aan verschillende ketens in Midden- en Zuid-Nederland. In 1975 is Christ Broks begonnen als kleine zelfstandige. Veertig jaar later telt het familiebedrijf zo’n 30 vaste medewerkers en evenzoveel oproepkrachten. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt krijgen bij Broks Bloemen een eerlijke kans.

Christ Broks: “In het verleden stonden we op de markt en bezaten we een aantal winkels. Door de jaren heen hadden we een behoorlijk klantenbestand opgebouwd. Toch hebben we de omslag gemaakt naar groothandel, omdat we daar meer toekomst in zagen. Dat loopt nu al jaren goed.” Zoon Rick Broks: “Ons onderscheidend vermogen is dat we alles in eigen beheer hebben, waardoor we flexibel zijn en een assortiment op maat kunnen aanbieden. We hebben vakbekwame mensen in dienst die de plantenbakken opmaken en boeketten samenstellen. Ook het transport hebben we in eigen hand.”

Optimaal functioneren binnen eigen vermogen

Het is zo’n twaalf jaar geleden dat bij Broks Bloemen de eerste IBN-medewerkster aan de slag ging. Christ: “Dat was in 2003, in de vorm van Begeleid werken. In goed overleg met IBN hebben we een passende formule gevonden. Sinds 2007 is ze bij ons in vaste dienst. Ze kwam binnen als jong meisje, en heeft nu een gezin. Ze werkt nog drie dagen per week en dat gaat voortreffelijk.” Een paar jaar geleden zijn er twee bijrijders op detacheringsbasis aan de slag gegaan. “Ook dat loopt helemaal prima. Natuurlijk hebben ze extra zorg nodig: je moet hele duidelijke afspraken maken en goede begeleiding geven. Heeft iemand maar 50% vermogen te bieden, dan dien je daar rekening mee te houden. Maar zie ik vervolgens dat diegene binnen het eigen vermogen optimaal functioneert, dan heb ik dat liever dan een medewerker die 100% kan, maar zich maar voor 80% inzet. Het kost misschien extra energie, maar dat krijg je dubbel en dwars terug. Het is een investering die loont voor ons, voor de IBN-medewerkers en voor de maatschappij.”

Goede resultaten

Rick: “Heb je een sociaal hart, en zie je in dat het anders kan, dan kun je mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een werkplek bieden en toch tot goede resultaten komen. Wij vinden het prettig werken met IBN, de contacten lopen lekker. En als er zich eens iets voordoet, hoeven we nooit een tweede keer te bellen: ze staan meestal dezelfde dag nog op de stoep. We zien dan ook zeker mogelijkheden om onze samenwerking in de toekomst verder vorm te geven.”