Mayke Pluktuin Uden 03 Kopie
  1. IBN
  2. Bedrijfsleven
  3. Zaken doen met IBN
  4. Ambassadeur van Werken na
  5. Mayke van den Oever

Van musicus naar stadsboerin

"Door de training ‘Werken na’ leerde ik lotgenoten kennen. Ik vond er veel herkenning en ik kreeg moed om de laatste stap te zetten."

Het verhaal van Mayke

Mayke van den Oever (52), ex-kankerpatiënt, maakte een carrièreswitch van musicus naar stadsboerin. Mayke nam deel aan het project ‘Werken na’ en hervond een oude passie: het werken in een moestuin. “Door de training leerde ik opnieuw kijken naar mijn talenten, maar ook waarin ik mezelf nog wilde ontwikkelen. Duurzaam, biologisch en lokaal sprak mij altijd al aan en zie hier mijn nieuwe werkplek bij de Pluktuin in Uden,” vertelt Mayke trots.

Mijn achtergrond

“Na het conservatorium ging ik aan de slag als docerend musicus. Ik had een eigen lespraktijk, ik gaf les op muziekscholen en aan koren. Ook volgde ik nog een HBO-opleiding tot koormusicus. Ik was altijd druk in de weer. Tot ik me ineens erg moe voelde. Ik hoestte veel en ik had ineens veel last van zweetaanvallen. Heel gek, maar ik had er direct een slecht gevoel over. Uit de PET-scan kwam een hele agressieve vorm van lymfklierkanker. Ik werd direct geopereerd. Achteraf gezien ben ik door het oog van de naald gekropen.”

Herstel

“Ik ben optimistisch ingesteld, ik heb er alles aan gedaan om beter te worden. Zo nam ik voldoende rust wanneer nodig. Toch kwam na alle behandelingen voor mij de klap. Iedereen in mijn omgeving haalde opgelucht adem omdat alles goed was afgelopen, maar ik viel in een zwart gat. Door de ondersteuning naar werk voor onze dochter, had ik al contact met IBN. Via haar consulent kreeg ik de tip voor het nieuwe project ‘Werken na’ dat IBN organiseert in samenwerking met Wasbeer & Pauw.”

Wat wil ik

“Ik wil niet meer elke avond op pad voor het geven van muzieklessen. Door mijn ziekte en het programma ‘Werken na’ dacht ik na over wat ik echt wilde. Het werken in de natuur komt voort uit mijn jeugd. Ik woonde op een boerderij. Als kind was ik al te vinden in onze moestuin. Mijn voorouders waren boer. Dit gaat generaties terug. Mijn interesse voor duurzaam, biologisch en lokaal was dus niet zo vreemd. Heel blij was ik dat Corina Kersten van IBN kwam met de werkervaringsplek bij De Pluktuin in Uden.”

Bijzondere plek

“Ik had direct een ‘klik’ met deze bijzondere plek: ik voelde me er direct thuis. Het planten, het onderhouden en verzorgen van de gewassen vind ik geweldig om te doen. Ik wist al heel snel: hier wil iets mee doen.” Yvonne Ree, oprichter van de Pluktuin, een (ontmoetings)plek waar je terecht kan voor biologische groente- (klein)fruit en kruiden: “Ik ben blij dat de Pluktuin mensen kan helpen bij de terugkeer naar werk. Mayke was direct heel enthousiast. Haar energie kwam terug en ze pikte het werk heel snel op.”

Ineens wist ik het: ik word stadsboerin

“Door de training ‘Werken na’ leerde ik lotgenoten kennen. Ik vond er veel herkenning en ik kreeg moed om de laatste stap te zetten. Corina Kersten van IBN, is ervaringsdeskundige en begrijpt waar je als ex-kankerpatiënt tegenaan loopt. Ik leerde solliciteren, pitchen en opnieuw te kijken naar mijn talenten. Mijn werkervaringsplek bij De Pluktuin pakte zo goed uit dat ik wist: ik word Stadsboerin! Als één van de 120 mensen in Nederland volg ik nu deze opleiding. Ook mijn ‘pitchlessen’ kwamen op mijn eerste schooldag al goed van pas. IBN heeft de expertise in huis en heeft mij ook geholpen met veel regelwerk. Dankzij IBN, de training en met hulp van UWV, maak ik nu van mijn passie mijn beroep!”

Mayke Pluktuin Uden 07

Yvonne Ree, oprichter Pluktuin, Mayke van den Oever, medewerker Pluktuin.

Mayke Pluktuin Uden 01

Mayke in de tuin