Wilt u alle nieuws van IBN regelmatig in uw mailbox? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief

  1. IBN
  2. Toeleider
  3. Onderwijs
toeleider onderwijs
  1. IBN
  2. Toeleider
  3. Onderwijs

Extra ondersteuning voor jongeren

 

Kansen naar werk creëren

Gemotiveerde jongvolwassenen uit het voortgezet speciaal onderwijs (VSO), praktijkonderwijs (PrO) en de entreeopleiding hebben vaak een extra steuntje in de rug nodig bij de uitstroom uit het onderwijs. IBN werkt samen met verschillende partijen om deze extra ondersteuning te bieden.

Van school naar werk

IBN Groen Udens College 10_600x400 web res.jpg

Sommige leerlingen verlaten de school met een diploma op zak, maar het ontbreekt ze aan de vaardigheden om door te leren op een MBO opleiding. Zo betreden ze als 16-jarige onvoorbereid de arbeidsmarkt. Zij slagen er niet in om zelfstandig een baan te vinden en te houden. Dat geldt ook voor vroegtijdig schoolverlaters die zonder diploma op jonge leeftijd aan hun toekomst moeten beginnen. Hun niveau sluit onvoldoende aan bij dat wat werkgevers vragen. En vaak hebben ze een bovengemiddelde behoefte aan structuur en duidelijkheid. Werkgevers twijfelen dan of ze dit in tijd en expertise kunnen bieden.

Samenwerken voor kansen

FvD-IBN-HR-5804_600x400 web res.jpg

Om jongeren die extra ondersteuning op de arbeidsmarkt nodig hebben een kans te geven, werkt IBN samen met scholen, het UWV, gemeenten en zorgpartijen. Al deze initiatieven zullen bijdragen aan het verwezenlijken van de ambitie, namelijk dat alle jongeren kunnen participeren in de maatschappij.

3 fasen programma van VSO naar Beschut

Naast individuele stages bieden we het ‘3 fasen programma van VSO naar Beschut’ waarin leerlingen groepsgewijs een dagdeel per week ervaring opdoen met werken in bijzijn van hun stagementor. Wat ze meemaken, bespreken ze op school. In de thuissituatie is er de mogelijkheid om te werken aan zelfredzaamheid met hulp van een zorg instantie. Een advies beschut werken (door UWV) kan leiden tot betaald werk bij of via IBN.

Leerlingen ROC IBN

Buitenschools leren

Het programma ‘buitenschools leren’ biedt praktijkschool leerlingen de kans om 10 weken lang 1 dagdeel per week mee te draaien met productie- schoonmaak en groenwerkzaamheden. Ook hier wordt een groepje leerlingen op de werkvloer altijd begeleid door hun stagementor.

"Als je twijfelt om bij IBN stage te lopen, zou ik zeggen: gewoon proberen en ervaren. Er zijn veel verschillende richtingen."

Luuk de Klein - stagiair IBN via Hub Noord-Brabant

Lees hier meer over de stage van Luuk

Wil je meer weten over IBN?

Monique van der Velden, Directeur Participatie & Impact, staat je graag te woord. Je kunt haar bereiken via telefoon 0413 28 20 18 of mail moniquevelden@ibn.nl.

Monique van der Velden 600x320 web 2.jpg