Voorkeur 1 Luuk Groenonderhoud Berghem 9 (1)
  1. IBN
  2. Werkzoekende
  3. IBN als werkgever
  4. Stage
  5. Luuk de Klein stage hub

‘We mochten écht meewerken’

Luuk de Klein (16), leerling van het Hub Noord-Brabant in Rosmalen: “Ik heb drie verschillende stages van 6 weken gehad bij IBN. Ik startte in de schoonmaak, daarna in de productie en als laatste in het groen. 

Het verhaal van Luuk

Vooral het werken in het groen, vond ik het leukst,” vertelt Luuk enthousiast. “Ik zit niet graag stil. Door te werken in het groen ben je altijd in beweging, dat past goed bij mij.” Door deze stage leren leerlingen op een leuke en veilige manier en maken ze kennis met hun kwaliteiten, interesses en mogelijkheden. Marijke Klaassen, stagecoach bij Hub Noord-Brabant: “Luuk liet tijdens zijn stage zien dat hij alles wil (uit)proberen en heeft zo meer inzicht heeft gekregen in de taken die goed bij hem passen.”

Kennismaken met IBN
Luuk: “In het begin was het vooral kennismaken met IBN. We kregen uitleg over de verschillende soorten werk en we kregen een rondleiding bij de afdeling productie. Ik ben gestart in de schoonmaak. Zo leerde ik bijvoorbeeld welke houding je moet aannemen, zodat je geen last krijgt van een bepaalde beweging. Ook leerde ik speciale schoonmaaktechnieken. Ik vond het wel leuk, ik neem de tips zeker mee voor later.”

‘In de praktijk leer je het echt’
“Bij de productie in Oss heb ik jam ingepakt, dozen gevouwen, labels op chips verpakkingen gestickerd. Ik vond het leuk om te doen, maar ik merkte ook dat zittend werk mij niet zo ligt. Zo kwam ik erachter dat dit niet iets is wat ik later wil gaan doen. Het werken in het groen ligt mij beter. Op school hebben we praktijklessen over dit vak, maar in de praktijk leer je het echt.” Rob Smorenberg, eerste medewerker Openbare Ruimte: “Wij weten wat er moet gebeuren voor onze opdrachtgevers. We bekijken per dag wat we moeten doen volgens een werkplan en betrekken ook onze stagiairs hierbij.”

‘Je ziet echt een mooi eindresultaat’
"In het groen bij IBN gebruiken ze mooie apparaten om het werk mee te doen. Neem bijvoorbeeld een elektrische bladblazer, heggenschaar of grasmaaier.” Onder begeleiding van een enthousiaste werkleider mogen leerlingen tijdens de stage in het werkveld deze apparaten gebruiken. Dit maakt het extra leuk en interessant. Luuk: “Ik kreeg tips op welke stand je een apparaat moet zetten en hoe je een haag kunt snoeien. Als je een heg snoeit met een machine, zie je echt een mooi eindresultaat. Dit vond ik het leukst. Je krijgt goede uitleg en als stagiair krijg je de kans om echt mee te werken. Ook het werken met collega’s vind ik heel gezellig. Dit bevalt mij beter dan alleen werken.”

‘Gewoon proberen’
Luuk: “Ik merkte in mijn stages dat ik goed geconcentreerd kan werken. Ook houd ik ervan om af en toe een grapje te maken. Het contact met collega’s was goed. Als stagiair bij IBN, voel je je onderdeel van het bedrijf. Je wordt hetzelfde behandeld als de vaste medewerkers. In de bus naar school kwam ik altijd langs de medewerkers groenvoorziening van IBN, nu werk ik er zelf. Dat is heel leuk. Als je twijfelt om bij IBN stage te lopen, zou ik zeggen: gewoon proberen en ervaren. Er zijn veel verschillende richtingen. Ook al had ik op school niet gekozen voor het groenvak, ik vond het wel de leukste stage.”

Voorkeur 2 Luuk Groenonderhoud Berghem 1

Luuk de Klein (16 jaar) op stage bij IBN

Voorkeur 3 Luuk Groenonderhoud Berghem 7

Verschillende werkzaamheden in de stage