Header Willy (1)
  1. IBN
  2. Toeleider
  3. Collega's aan het woord
  4. Willie van de Sanden

Via UWV/IBN WerkFit succesvol naar werk

Fysiek zwaar werk kan Willie van de Sanden (62) niet meer doen. Willie kreeg 4 jaar geleden plotseling last van zijn schouder.

Het verhaal van Willie

Hierdoor kon hij zijn werk in de productie bij het groenteverwerkingsbedrijf, waar hij al 17 jaar werkzaam was, niet meer uitvoeren. Hij belandde in de ziektewet. Ondanks dat een operatie een verlichting van zijn klachten gaf, zat een terugkeer bij zijn werkgever er niet meer in. Dankzij een Werkfit-traject, ingezet door het UWV bij IBN, is Willie weer succesvol aan de slag!

Terugkeer naar werk lukte niet

Willie: “Voor mijn operatie kon ik mijn linkerarm niet omhoog krijgen. Doordat er een stukje van mijn sleutelbeen werd verwijderd, kwam een beknelde zenuw weer vrij. Toch bleef de pijn. Na een spuit in de zenuw verdween de pijn gelukkig wel. Ik wilde graag weer aan de slag bij mijn werkgever. Helaas werd al snel werd duidelijk dat aangepast werk niet mogelijk was.

Werk vinden lastig

Willie werd voor 26% arbeidsongeschikt verklaard en ging op zoek naar passend werk. “Ik solliciteerde op vele functies, maar ik werd nergens aangenomen. Ik kreeg te horen dat ik te oud was. En wanneer ik eerlijk was over mijn fysieke klachten, haakten werkgevers helemaal af.” Na 2 jaar ziek thuis en 2 jaar in de WW, gaf Willie de moed haast op.

Werk dankzij UWV en IBN

“In overleg met het UWV startte ik een Werkfit-traject bij IBN. Om mijn interesses en kwaliteiten te toetsen, deed ik eerst een Talentenscan. Ik werd positief verrast door de uitkomst. Vroeger had ik niet lang doorgeleerd. Maar uit het onderzoek kwam dat ik functioneerde op mbo-niveau 3. Dit gaf mij zelfvertrouwen. In mijn vrije tijd ben ik nogal een ‘computerfreak’, ook dat kwam uit het onderzoek. Ook werd duidelijk dat ik graag in de productie werk. Al snel ging ik aan de slag als medewerker assemblage van designverlichting bij IBN in Veghel.” Zo bouwde Willie weer werkritme op en kon hij zijn fysieke belastbaarheid ervaren in een andersoortige functie.

Dienstverband

“Als je al zo lang thuiszit, is het zo fijn om weer aan de slag te kunnen. UWV en Mariëlle van de Winkel, trajectregisseur bij IBN, hebben me daar goed in begeleid. Ik ben blij dat een bijstandsuitkering mij bespaard bleef, doordat ik vanuit een Participatiewet-indicatie via de gemeente Uden kon instromen bij IBN. Ik hoef nu niet meer mijn hand op te houden, maar verdien mijn eigen geld. En ik heb een passende baan.”

Goed naar mijn zin

“Vroeger reed ik wel eens langs IBN, maar had nooit verwacht dat het iets voor mij zou zijn. Maar dat had ik mis, want ik heb het ontzettend naar mijn zin. Het werk is enorm afwisselend. Ik verricht assemblage werkzaamheden voor 5 verschillende modellen designverlichting. Het is nooit saai. Mijn collega’s zijn leuk. De sfeer is heel gemoedelijk en amicaal. Ook mijn vrouw ziet dat ik weer opleef doordat ik niet meer thuis zit. Ik ben er trots op dat ik bij IBN werk.”