IBN Z Route Jongeren 09 Sawsan 3.2 Website
  1. IBN
  2. Toeleider
  3. Collega's aan het woord
  4. Sawsan

'In Nederland heb ik een betere toekomst’

Het verhaal van Sawsan

Zo’n 9 jaar geleden vluchtte Sawsan op jonge leeftijd met haar familie uit Syrië vanwege de oorlog. Ze verbleef met haar familie een behoorlijk lange tijd in Turkije, waar ze hard werkten om te overleven. “Vaak begon ik al om 5 uur ’s ochtends. Als 13-jarig meisje werkte ik zo’n 8 tot 12 uur per dag. De arbeidsomstandigheden waren heel slecht,” vertelt Sawsan. Samen met haar familie vertrekt ze naar Nederland in de hoop op een beter leven. Nu volgt ze via de gemeente Meierijstad de Z-route bij IBN: Een leerroute binnen de nieuwe Wet inburgering (WI2021) voor inburgeringsplichtigen die moeite hebben met het leren van een nieuwe taal. Sawsan werkt hier hard aan het leren van de Nederlandse taal en haar zelfredzaamheid. En met succes! 


Nederlandse collega’s helpen mij

Naast de Nederlandse taal, leert Sawsan bij IBN werknemersvaardigheden en alles over de Nederlandse cultuur. Sawsan: “IBN heeft een goede school. Miriam is een fijne docent, ze legt alles goed uit.” Miriam Egas, taaldocent NT2 bij IBN: “Zowel in de taallessen als in de gesprekken met Edgar Glaudemans, trajectregisseur bij IBN, bespreken we met statushouders wat zij willen en kunnen.  Samen met Edgar maakte Sawsan haar cv en ging ze naar de banenmarkt ‘Meet & Match’, georganiseerd door PIM Werkt. Zo kwam ze in contact met Action in St. Oedenrode.” “Ik werd dezelfde dag al gebeld of ik op gesprek kon,” glimlacht Sawsan trots. “Ik werk er nu als vakkenvuller. Dit gaat heel goed. Binnenkort leer ik ook de kassa. Ik vind mijn werk erg leuk.”


Geen uitkering meer

De collega’s van Sawsan bij Action helpen haar veel vertelt Sawsan. “Ik werk met Nederlandse collega’s waardoor ik de taal nu ook beter spreek. Ze leggen alles rustig uit. Ik ben blij dat ik geen uitkering meer heb. Ik woon nu bij mijn moeder samen met mijn broer en zus. Ik ben blij met mijn werk. In Nederland heb ik een betere toekomst.”