Header Sami
  1. IBN
  2. Toeleider
  3. Collega's aan het woord
  4. Sami Hamoud

Voor Sami werd duidelijk dat hij andere ook wilt helpen

Zeven jaar geleden vluchtte Sami Hamoud (25) vanwege de aanhoudende oorlog vanuit Syrië naar Nederland. Op zoek naar veiligheid en een betere toekomst.

Het verhaal van Sami

Hij wilde zo snel mogelijk Nederlands leren en een goede baan vinden. Inmiddels werkt Sami als tolk bij IBN en helpt hij andere statushouders. “Bij IBN leef ik mijn droom en krijg ik een kans om mijzelf te ontwikkelen in een nieuwe cultuur.”

In één dag alles anders

“Ik vergeet nooit meer het moment, zes jaar geleden. Ik had één dag om mijn spullen te pakken. De stad waar ik in Syrië woonde, zou de dag erna gebombardeerd worden. Op 18-jarige leeftijd vluchtte ik met mijn jongere broer weg uit Syrië en kwam terecht in Nederland.“

Nieuwe start

Sami kijkt terug op een moeilijke periode in het asielzoekerscentrum (AZC). ”Ik kende niemand. Mijn broer zat in Duitsland. Tijdens mijn inburgering nam ik het besluit om zo snel mogelijk Nederlands te leren en een goede baan te vinden. Ik volgde naast het inburgeringstraject extra taallessen bij Fontys. Ondertussen wende ik aan het leven in Nederland. Ik voel me hier veilig en ik ervaarde voor het eerst het gevoel van vrijheid en gelijkwaardigheid.”

Werken aan een toekomst

“Het eerste jaar heb ik via een uitzendbureau productiewerk gedaan. Daarnaast deed ik vrijwilligerswerk. Ik hielp oudere mensen, ging met ze wandelen en ondernam activiteiten.” Sami raakte bekend met de Nederlandse cultuur. “Ik leerde alles over feestdagen zoals Koningsdag en Nederlandse tradities. Voor mij een grote stap. Ook werd duidelijk: ik wil iets doen om anderen te helpen.”

Mijn werk

“Via de gemeente Meierijstad kwam ik terecht bij IBN. Ik help statushouders bij het ontwikkelen van werknemersvaardigheden en werk als tolk. Doordat ik me goed in hen kan verplaatsen, weet ik waar ze tegenaan lopen. Dit kan zijn van het bellen voor een afspraak, het doorverwijzen naar instanties tot aan het op tijd komen op het werk. Mijn doel? Nog beter Nederlands leren zodat ik een opleiding tot jobcoach kan volgen.“

Lichtpuntje

“Ik spreek Nederlands met statushouders. Ik leer hen korte zinnen en werk met taalkaarten. Laatst wilde iemand een dag vrij vragen. Uiteindelijk stapte hij zelf naar zijn leidinggevende. Hij durfde eigenlijk niet, maar deed het toch. Dat geeft mij een goed gevoel. Samen lossen we kleine problemen op. In mijn ontwikkeltraject voor taal- en jobcoach, leer ik elke dag van mijn collega’s bij IBN. Mijn werk betekent alles voor mij. IBN was voor mij het lichtpuntje in het donker.”

 

SAMI IBN VEGHEL 4

Sami op zijn werkplek

SAMI IBN VEGHEL 8 (1)

“Ik spreek Nederlands met statushouders. Ik leer hen korte zinnen en werk met taalkaarten.