IBN Richard Peters 84Dc71afcb63070d1dc92cff32e0657292eec7e6
  1. IBN
  2. Toeleider
  3. Collega's aan het woord
  4. Richard Peters

Richard Peters op zijn plek bij Nutripack

‘Bij Nutripack kan ik gewoon Richard zijn’
“Dat Richard bij ons zichzelf kan zijn, is het mooiste compliment dat je als werkgever kan krijgen”, vertelt Miran Stoffels, HR-manager bij Nutripack Benelux.

Het verhaal van Richard

Richard Peters (28 jaar) kreeg jaren geleden een bedrijfsongeval waardoor hij in de WIA belandde. Via UWV, een traject ‘Naar Werk’, kwam hij terecht bij IBN en vond hij zijn droombaan bij Nutripack. Daar wordt hij begeleid door een jobcoach en kreeg hij de kans zich te ontwikkelen tot medewerker technische dienst.

Het moest anders

Richard wist al van jongs af aan dat hij graag iets met zijn handen wilde doen. “Ik werd van het vmbo gestuurd, want ik was een vervelend menneke,” zo zegt hij zelf. Hij volgde een praktijkgerichte opleiding tot constructiebankwerker en startte daarna als lasser bij een bedrijf dat designtafels produceerde. Tot de zwarte dag waarop hij een bedrijfsongeval kreeg en ernstig letsel opliep aan zijn knie. Hij verloor zijn baan omdat langdurig staan niet meer mogelijk was. Dit voorval, maar ook het vroegtijdig overlijden van zijn vader, zorgde voor een ommekeer in zijn leven. “Ik zat thuis, zakte weg in verveling en vluchtte in de drugs”, aldus Richard. Gelukkig zag hij in dat het anders moest en greep hulp aan van het GGZ en UWV, die hem vervolgens doorverwezen naar IBN.

Een lasdiploma was niet meer genoeg

Een nieuwe baan zoeken bleek lastig te zijn. “Wanneer ik solliciteerde bij een reguliere werkgever voor een functie in de metaal mocht ik vaak meteen langskomen. Ik moest een stukje proeflassen, wat ze dan fantastisch vonden. Maar zodra ik over mijn achtergrond begon, haakten werkgevers snel af. Via IBN kon ik gelukkig als lasser aan de slag. Maar ondanks aanpassingen bleek dit met mijn knie niet meer te lukken. Vrij snel daarna belde Gerard van Oss, accountmanager bij IBN. Hij had voor mij een baan als leerling-matrijzenmaker bij Nutripack.”

"Ik ga hier nooit meer weg"

In zijn baan bij Nutripack werkt Richard mee aan reparatie en onderhoud van matrijzen (mallen) bestemd voor het spuitgieten van kunststof verpakkingen voor de voedingsindustrie. “Best technisch, want een matrijs die je uit elkaar haalt, moet ook weer in elkaar. Nauwkeurig werk, want de afmetingen moeten precies kloppen.” Jobcoach Karin Dominicus ondersteunt Richard vanuit IBN. Richard is blij met haar hulp: “Ik schiet vaak naar het negatieve. Het positieve vind ik moeilijk om te ervaren. Mijn jobcoach en leidinggevende hebben mij geleerd: als ik een fout maak, dan kan dat gewoon en kan ik door. Het resultaat is dat ik kansen krijg op mijn tempo. Dat geeft mij zelfvertrouwen en rust.” Leidinggevende Johan Plooij: “Richard is erg leergierig en ik ben ervan overtuigd dat hij hierdoor zo ver is gekomen.”

Samen lukt het wel

Jobcoach Karin: “Doordat Nutripack hem deze kans gaf en kijkt naar wat wél kan, zit Richard nu op zijn plek. Gedurende het traject hebben we onze verwachtingen iets bijgesteld. Maar door zijn flexibiliteit en doordat hem geen klus teveel is, hebben we een mooie nieuwe functie gecreëerd.” Ook Miran van Nutripack is positief: “Door zijn openheid over zijn verleden, kunnen we hiermee rekening houden en het beste uit hem halen als werknemer. Hij is een waardevolle toevoeging aan ons team en wordt volledig opgenomen. Hopelijk stimuleert dit traject ook andere bedrijven. Want als je beiden de goede intentie hebt, kunnen er mooie dingen ontstaan.”

Richard Peters 5

Links op foto Richard Peters, rechtsachter Karin Dominicus - jobcoach IBN, rechtsvoor Johan Plooij - leidinggevende bij Nutripack.