IBN Z Route Jongeren 10 Farid 3.2 Website
  1. IBN
  2. Toeleider
  3. Collega's aan het woord
  4. Farid

Via de gemeente Meierijstad nam Farid deel aan de Z-route bij IBN

'Ik ben blij dat ik geen uitkering meer heb'

Farid: allround medewerker bij Cranenbroek

Het verhaal van Farid

Farid (24 jaar) werkt als allround medewerker bij winkelketen Cranenbroek in Schijndel. “Ik doe er van alles. Van magazijn tot winkel. Ik vind alles leuk,” vertelt Farid. Hij werkt hard om zijn plekje te vinden in de Nederlandse maatschappij nadat hij eerder vluchtte uit Syrië naar Nederland vanwege de oorlog. Via de gemeente Meierijstad nam hij deel aan de Z-route bij IBN. Door zijn nieuwe job bouwt hij aan een nieuw bestaan in Nederland. 

Tussenstop in Turkije

Voordat Farid in Nederland kwam, verbleef hij met zijn familie in Turkije waar hij op 13-jarige leeftijd werkte bij een bedrijf in groente en fruit. “Ik stapelde de hele dag zware kratten. Soms wel 12 uur op een dag. Ik heb mijn rug behoorlijk beschadigd.” In de hoop op een betere toekomst vertrok Farid met zijn familie naar Nederland.

Mensen zijn heel aardig

“De mensen zijn hier heel aardig. Wel moest ik wennen aan de kou,” glimlacht Farid. Edgar Glaudemans en Sami Hamoud, trajectregisseurs anderstaligen van IBN, ondersteunden Farid bij het Z-traject dat hij doorloopt bij IBN. “Sami spreekt mijn taal. Dat is heel fijn, hij hielp mij goed op weg.” Samen met hen ging Farid naar de banenmarkt Meet & Match, georganiseerd door PIM Werkt. Daar kwam hij in contact met Cranenbroek. 

Spreek al best goed Nederlands

“Ik had 2 dagen proefgedraaid Cranenbroek. Daarna kreeg ik direct een contract. Het leukste vind ik de winkelvoorraad aanvullen. Mijn collega’s komen uit de hele wereld. Ik heb veel steun aan een collega uit Bonaire. Hij helpt mij erg veel op werkvloer. Mijn baas is een goede man. Hij maakt veel grapjes.” Naast het werk volgt Farid 3 keer per week taallessen bij IBN. “Ik spreek al best goed Nederlands. Ook ben ik blij dat ik geen uitkering meer heb. Dit is fijn. Ik hoop nog wat te kunnen sparen voor mijn rijbewijs want dat is heel duur.”