IBN Z Route Jongeren 13 Faniel 3.2 Website
  1. IBN
  2. Toeleider
  3. Collega's aan het woord
  4. Faniel

Door zijn baan en met ondersteuning van taal- en inburgeringslessen bij IBN doet hij mee in de Nederlandse maatschappij.

'Ik ervaar nu wat vrijheid is'

Faniel - medewerker bij McDonald’s 

 

Het verhaal van Faniel

“Ik werk bij McDonald’s in de keuken. Daar bak ik hamburgers en frietjes en zorg ik ervoor dat alle bestellingen worden bereid”, vertelt Faniel (20 jaar). Ongeveer 6 jaar geleden vluchtte Faniel vanwege de oorlog met zijn familie uit Eritrea naar Nederland. Via de gemeente Meierijstad neemt hij deel aan de Z-route bij IBN. Door zijn baan en met ondersteuning van taal- en inburgeringslessen bij IBN doet hij mee in de Nederlandse maatschappij.


Gevoel van vrijheid

In Eritrea voelde Faniel zich niet veilig. “In Nederland ervaar ik pas echt wat vrijheid betekent. Ik kan werken en naar school. Dat vind ik heel fijn. Voordat ik bij McDonalds terecht kwam, heb ik in de horeca gewerkt. In de keuken en als afwasser.” Via IBN komt Faniel op de banenmarkt Meet & Match, georganiseerd door PIM Werkt, in contact met Cranenbroek waar hij werkervaring opdoet.

Ondersteuning Z-route

Edgar Glaudemans, trajectregisseur bij IBN, ondersteunt Faniel bij zijn inburgeringstraject, de Z-route. “Ik zag de vacature bij McDonald’s. Edgar ging met mij mee naar het sollicitatiegesprek. En toen ik was aangenomen, hielp hij mij later ook bij mijn evaluatiegesprek.”


Ik praat alleen Nederlands

“Ik fiets zo’n 25 minuten naar mijn werk. Vaak in de regen, dat is wel even wennen,” lacht Faniel. “Ooit wil ik elektricien worden. In Ethiopië waar ik ongeveer 2,5 jaar heb gewoond, heb ik het vak geleerd van collega’s. Voor nu heb ik het erg goed naar mijn zin bij McDonald’s. Ik heb een fijne manager en leuke collega’s. Op mijn werk praat ik alleen Nederlands. Dat is goed voor mij.”