Erik Pitten Meierijstad 1 Uitsnede
  1. IBN
  2. Toeleider
  3. Collega's aan het woord
  4. Erik Pittens

IBN trok Erik uit het negatieve

Zijn niet-aangeboren hersenletsel (NAH), als gevolg van een aanrijding met een auto, heeft hem in zijn leven nooit beperkt.

Het verhaal van Erik

Erik Pittens (58) liep niet-aangeboren hersenletsel (NAH) op toen hij op 5-jarige leeftijd de weg overstak en voor een auto kwam. Toch heeft het hem in zijn leven nooit beperkt. “Niet kunnen, gaat er bij mij niet in.”

Achtergrond

Na het ongeluk lag Erik 10 dagen in coma en hij overleefde het maar nipt. Door een hersenbeschadiging loopt hij moeilijker met zijn linkerbeen en schakelt hij iets minder snel. ‘Ik ken mezelf niet beter dan zoals ik nu ben. Dit maakt het accepteren van mijn beperkingen makkelijker.” Hij leerde alles opnieuw en doorliep zo’n 10 jaar verschillende revalidatietherapieën. “Het was behoorlijk zwaar. Ik kon niet alles, maar ik zette de knop om.“ Hij rondde een Mbo-opleiding af.  En naast turnen, zwom hij in het Nederlands Team en deed hij mee aan de Paralympische Spelen.

Lang tijd zonder werk

Zo’n 15 jaar werkte Erik bij een bedrijf in logistieke transportsystemen waar hij verschillende functies vervulde. Van een baan richting ICT tot financiële administratie. “Ik zorgde naast mijn fulltimebaan ook een tijd voor mijn vrouw die ernstig ziek werd. Ook nam ik de zorg op me voor onze kinderen.” Wanneer hij in deze periode zijn baan verliest, komt hij na meerdere kortdurende banen in een WW-uitkering. Hij zit een lange tijd zonder werk.

Herkenning lotgenoten

Erik: “Ik dacht: ‘Hoe kom ik bij een werkgever terecht die mij een kans geeft?’. Er was heus wel werk, maar lichamelijk en mentaal kon ik niet alles aan.” Door een samenwerking met UWV kan hij via een UWV-traject ‘Naar Werk’ aan de slag bij IBN. Erik neemt deel aan de training ‘Werken Na’. “Ik vond er veel herkenning van lotgenoten en ik besefte dat ik niet de enige was met NAH’. Ook leerde ik veel van de sollicitatietrainingen en gesprekken met werkgevers. Ik kreeg waardevolle feedback. Mijn zelfvertrouwen kreeg een flinke boost.”

Afgebakende taken

Erik liep ook binnen bij PIM Werkt in Veghel, het mobiliteitscentrum in Veghel waar verschillende partijen waaronder IBN samenwerken. . Marcel van Ras, accountmanager IBN. “Je kon zien dat Erik een zware periode achter de rug had. We bekeken de mogelijkheden voor een aanvraag verminderd arbeidsvermogen en passend werk.” Samen met Marcel gaat Erik op gesprek bij de gemeente Meierijstad. Marieke van den Boogaart, MVO-coördinator: “Er was direct een open en eerlijk gesprek. Erik gaf aan graag afgebakende taken te willen.” Hij start er met een werkervaringsplaats.

Kijken vanuit talenten

Marieke: “Iedereen moet kunnen meedoen in de samenleving. Dit is waar we als gemeente Meierijstad voor staan en ons ook voor inzetten. We hebben extra banen gecreëerd boven op de al geldende banenafspraak en maken meer banen toegankelijk voor de doelgroep. Onze lijnen met IBN zijn kort waardoor we vaak snel kun schakelen. De huidige arbeidsmarkt kent een beperking. Echter wanneer je kijkt vanuit talenten zijn er veel meer mogelijkheden. Het loont wanneer meer bedrijven dit doen.

Meer energie

De werkervaringsplaats van Erik werd al snel omgezet in een arbeidscontract bij de gemeente. “Erik is een echte doorzetter en een harde, leergierige medewerker.” vertelt Marieke. Erik: “Dit komt door mijn beperking. Ik heb altijd bewezen dat ik ook dingen kon. In mijn huidige werk ervaar ik geen tijdsdruk. Ik word goed begeleid en ik heb meer energie. Ook voel ik me meer zelfverzekerd en ik ben meer open naar mensen. Ooit voelde ik schaamte waarom het mij niet lukte om een goede werkgever te vinden. Ik kreeg veel afwijzingen, maar IBN trok mij uit het negatieve.”

Erik Pitten Meierijstad 2

Op de foto

Marcel van Ras, Eric Pittens en Marieke van den Boogaart

Erik Pitten Meierijstad 5

De werkervaringsplaats werd snel omgezet in een arbeidscontract