IBN Oss Instructeur Schoonmaak Uitsnede
  1. IBN
  2. Werkzoekende
  3. IBN als werkgever
  4. Werken zonder extra ondersteuning
  5. Werken in de schoonmaak
  6. Marij van Heeswijk

Nieuw werkgeluk voor Marij

"Werken bij IBN is het mooiste geschenk dat ik had kunnen krijgen"

Het verhaal van Marij

Marij van Heeswijk is docent bij het Schoonmaakhuis van IBN. Zij leidt mensen in de werkleerlijn schoonmaak op voor het schoonmaakvak. “Ik ben ooit zelf begonnen als medewerker schoonmaak maar vanwege fysieke beperkingen werd ik 100% afgekeurd. Werken bij IBN is het mooiste geschenk dat ik had kunnen krijgen,” vertelt Marij.

Passie voor schoonmaak

“Ongeveer 30 jaar geleden ben ik in de schoonmaak beland om thuis even weg te zijn van de kindjes. Ik kon werken onder schooltijd en dit makkelijk combineren met mijn gezin. En als ik heel eerlijk ben: het schoonmaken zat er bij mij altijd al in. Ik maakte bij een groot schoonmaakbedrijf carrière en groeide door van voorvrouw naar uiteindelijk vervangend rayonleider.”

100% afgekeurd

“Op 24-jarige leeftijd werd bij mij reuma ontdekt. Toch belemmerde mij dit niet in mijn geliefde baan in de schoonmaak. Mijn lijf zei ‘stop’, toch ging ik nog jarenlang door. Tot ik op een gegeven moment niet meer kon bewegen. Ik kon niet anders dan stoppen met werken en werd 100% afgekeurd. Ik belandde thuis op de bank en raakte in een isolement.”

Terug naar werk

“Ik zat inmiddels 2 jaar thuis toen de toenmalige directeur Facilitair van IBN, die mij nog kende via het schoonmaakbedrijf waar ik werkte, mij wees op de vacature docent Schoonmaak bij IBN. Ik solliciteerde en werd aangenomen! Het begin van vele schoonmaakcursussen volgden en een training didactische vaardigheden waardoor ik les mocht geven.”

Voldoening

“Mijn grootste voldoening uit mijn werk is dat ik mensen iets mag leren. Ook leer ik zelf nog steeds elke dag van de mensen die bij mij een cursus volgen en van alle innovaties in schoonmaak. Ik word blij als ik zie dat mensen meer kunnen dan ze van zichzelf denken. Als alle medewerkers een diploma behalen: dan pas is mijn missie geslaagd.”

“Mijn reumatoloog voorspelde ooit dat ik in een rolstoel terecht zou komen. Ik heb geleerd mijn grenzen aan te geven waardoor het fysiek veel beter met mij gaat. Sinds ik bij IBN werk, ben ik vrijwel nooit meer ziek uitgevallen vanwege gewrichtsklachten. Ik kom op veel plekken door het contact met opdrachtgevers van IBN en doordat ik medewerkers het prachtige schoonmaakwerk leer door training on the job. Dankzij de kans die ik bij IBN kreeg, doe ik weer volledig mee.”