IBN Jan Van Stijn 91B78d582e01fea69fab4531ab64973ef1d93e85
  1. IBN
  2. Werkzoekende
  3. Collega's aan het woord
  4. Jan van Stijn

In een half jaar tijd staat Jan's leven ineens op de rit

“Ik wil hier graag over vertellen, in de hoop om ook anderen met mijn verhaal te helpen die wellicht in een soortgelijke situatie zitten.”

Het verhaal van Jan

Als je Jan hoort praten over zijn huidige baan, dan wordt het meteen duidelijk; hij gaat met veel plezier naar zijn werk. Toch zat hij niet altijd lekker in zijn vel. Voordat hij op deze werkplek terecht kwam, heeft hij heel wat meegemaakt. Zo geeft Jan aan: “Ik wil hier graag over vertellen, in de hoop om ook anderen met mijn verhaal te helpen die wellicht in een soortgelijke situatie zitten.”

Hoe het begon

Het leven van Jan is niet altijd makkelijk geweest. Jan was vroeger erg onzeker en verlegen. Wat in zijn twintiger jaren onschuldig begon met het drinken van een biertje met vrienden voor de gezelligheid, werd meer. “Ik merkte dat ik door de alcohol meer ontspannen werd, zag er geen kwaad in. Mijn lichaam raakte eraan gewend. Ik voelde me in de beginjaren niet alcoholverslaafd omdat ik overdag nooit dronk.”

Studie en werk

Na het behalen van zijn VMBO-diploma ging hij aan het werk en kwam terecht bij Hays Logistics in Boxmeer en Helmond. Hij werkte in een wasserij waar plastic kratten gewassen moesten worden. Hij kreeg er zelfs een vast contract. Toch had hij een grote droom: vrachtwagenchauffeur worden. Hij wilde dit zo graag dat hij naast zijn werk een opleiding volgde en zijn chauffeursdiploma behaalde. Toch lukte het niet om aan de slag te gaan als vrachtwagenchauffeur. Zijn moeder overleed in die periode waardoor zijn drankproblematiek toenam. “Overdag dronk ik nooit maar na werktijd haalde ik meteen bier. Ik dronk de hele avond door.”

Dieptepunt

Verschillende banen volgden elkaar op, maar eindigden allemaal vanwege zijn alcoholprobleem. Hij speelde zelfs met het idee om uit het leven te stappen. Dit had zo’n impact waardoor Jan besloot om van het ene moment op het andere moment te stoppen met drinken. Daarop volgde een periode waarin hij 5 jaar lang nuchter was. “Ik behaalde in die tijd mijn diploma voor personenvervoer en werkte voor verschillende taxibedrijven. Zoals achteraf gezien in meerdere banen het geval was, werd ik ook op deze werkplek snel overvraagd en liep ik op mijn tenen. Ik kon geen nee zeggen, maakte werkweken van gemiddeld 60 uur. Ik zat niet lekker in mijn vel waardoor ik al snel naar de fles greep en terug bij af was.”

De weg terug

“Het UWV adviseerde mij na het doen van een test om toen een Wsw-indicatie aan te vragen. Zo kwam ik terecht bij IBN en begon in de schoonmaak. Mijn alcoholgebruik liep alleen weer zo ver uit de hand dat bij IBN mijn contract niet werd verlengd. “Dit was achteraf gezien het beste wat mij is overkomen.” Vanuit IBN kreeg hij het advies om aan zichzelf te werken en hier de tijd voor te nemen. “IBN gaf aan dat ik daarna weer welkom zou zijn. Een grote geruststelling. Hierdoor kon ik me volledig focussen op mijn herstel. In mijn herstelperiode bleek ook na het doen van een psychologisch onderzoek dat ik meer tijd nodig heb om mezelf dingen aan te leren. Hierdoor viel bij mij alles op zijn plek. In die periode kickte ik van de alcohol af en meldde me na een half jaar weer bij IBN. Omdat ik vertrouwd was met de werkzaamheden in de schoonmaak, kon ik rustig opstarten.”

Helemaal op mijn plek

“Mijn leidinggevende in de schoonmaak wist dat ik vervoer leuk vond en mijn papieren had. Hierdoor ging ik vaak mee met de chauffeur van de wasbode. Vanaf dat moment viel ik regelmatig in. Tot het moment dat de toenmalige vaste chauffeur vanwege ziekte zijn werk niet meer kon doen. Ik herinner me die dag nog goed dat ik ergens een vloer aan het schrobben was en mijn leidinggevende mij belde dat ze snel een chauffeur zochten om de rit af te maken. Een geweldige kans die ik met beide handen aangreep. Als vanzelf reed ik de route alsof ik nooit anders had gedaan. Ik kreeg het vertrouwen om de route nog efficiënter in te delen en uit te voeren. Alleen diep van binnen voelde de reden waarom ik terecht kwam in deze functie, mijn zieke collega, niet goed. Het heeft een tijd geduurd voordat ik kon genieten van mijn nieuwe baan. Inmiddels wil ik niet meer anders. In een half jaar tijd kreeg ik mijn leven op de rit. Ik ging op mijn 36e jaar voor het eerst op mezelf wonen, ging aan de slag bij IBN waar ik de baan vond die ik altijd al wilde en echt bij mij past.”