Michael van Orsouw, directeur Services bij IBN en Jos Canton, directeur van Kringloopbedrijven Maasland
  1. IBN
  2. Nieuws
  3. Eerste partner in Inclusie van IBN

Mitchel leert en werkt bij de Kringloop – eerste Partner in Inclusie van IBN

Kringloopbedrijf Maasland wordt de eerste Partner in Inclusie van IBN en Mitchel is een van de eerste deelnemers.

Wat voor de buitenwereld een gewone werkdag lijkt, is voor Mitchel veel meer dan dat. Na een lang traject van revalidatie, na een operatie aan zijn been, volgt hij via IBN een praktijkgerichte leerroute in de retail en logistiek bij Kringloopbedrijven Maasland in Oss. Daar ontvangt hij spullen, beoordeelt of iets nog verkoopbaar is en heeft contact met klanten. Dankzij de samenwerking tussen IBN en Kringloopbedrijven Maasland– dat zich als eerste officieel Partner in Inclusie mag noemen aangezien zij onderdelen van het Talentenprogramma van IBN uitvoeren op hun eigen locatie – krijgt Mitchel de kans om zich stap voor stap te ontwikkelen. Mét uitzicht op een mbo-praktijkverklaring en duurzaam werk.

“Ik vind het heel fijn om hier te werken. Je doet echt van alles: sorteren, klanten helpen, spullen aannemen. En ik werk met fijne collega’s,” vertelt Mitchel. “In het begin vond ik het lastig als ik mensen moest vertellen dat we hun goederen niet konden innemen als het niet meer verkoopbaar was, maar nu kan ik dat zelf goed uitleggen.”

Kringloopbedrijf Maasland omarmt het Talentenprogramma

Kringloopbedrijven Maasland is de eerste organisatie in de regio die zich officieel Partner in Inclusie mag noemen. Met de ondertekening van de overeenkomst door Michael van Orsouw, directeur services bij IBN, en door Jos Canton, directeur Kringloopbedrijven Maasland, is dat bekrachtigd. Dat betekent dat het bedrijf actief onderdelen van het Talentenprogramma van IBN heeft opgenomen in de eigen organisatie. Met als doel: kansen creëren voor mensen die willen én kunnen werken, maar daarbij wat extra ondersteuning nodig hebben. “We zijn trots op deze stap,” zegt Jos Canton, directeur van Kringloopbedrijven Maasland. “We dragen al jaren bij aan sociale werkgelegenheid, maar met dit partnerschap gaan we nog een stap verder. We helpen mensen vooruit, en krijgen er gemotiveerde, leergierige medewerkers voor terug. Het mooie is dat gedurende of aan het einde van het traject, de medewerkers kunnen doorgroeien naar andere werkplekken bij bedrijven in de regio. Met werkervaring en mogelijk een mbo-praktijkverklaring op hun cv!”

Leren op de werkvloer: retail als opstap naar werk

Via de Kringloop wordt een leertraject van maximaal twaalf maanden geboden, waarbij deelnemers zich ontwikkelen op drie niveaus: persoonlijke groei, arbeidsvaardigheden en vakkennis. De eerste twee maanden zijn gericht op arbeidsvoorbereiding. Daarna verdiepen deelnemers zich in het vak – met als doel een mbo-praktijkverklaring van het Koning Willem I College.
Kandidaten zoals Mitchel kunnen doorgroeien naar functies als assistent verkoop of retailmedewerker (niveau 1 of 2). En misschien wel het belangrijkste: ze doen zelfvertrouwen op, leren omgaan met verantwoordelijkheden en maken een concrete stap richting werk bij andere werkgevers in de regio.

Persoonlijk verhaal: groeien met hulp en vertrouwen

“Ik heb bij de start een Talentenmap gekregen,” legt Mitchel uit. “Daarin staan doelen die ik samen met mijn consulent heb opgesteld. Ik wil voornamelijk richten op zelfstandiger kunnen worden. Niet alleen tijdens het werk, maar ook daarbuiten. Ik werk nu 12 uur per week, omdat ik niet kan fietsen en ik nu nog afhankelijk ben wanneer mijn moeder me kan brengen. Maar ik ben bezig met mijn rijbewijs, en dan wil ik meer uren gaan werken. Juist op deze plek omdat ze me de ruimte geven om te leren. Wie weet waar ik later nog ga werken. Maar voor nu zit ik goed.”
Mitchel is een van de eerste deelnemers binnen het Talentenprogramma bij Kringloopbedrijven Maasland – en laat zien hoe een veilige leeromgeving en goede begeleiding het verschil kunnen maken.

Samen werken aan een inclusieve arbeidsmarkt

Michael van Orsouw, directeur services bij IBN, ziet in het partnerschap een inspirerend voorbeeld van regionale samenwerking: “Het Talentenprogramma is ontwikkeld om mensen te begeleiden naar passend werk, op een manier die aansluit bij hun talenten en tempo. Bedrijven zoals Kringloopbedrijven Maasland die onderdelen van het Talentenprogramma binnen de eigen organisatie omarmen, laten zien hoe belangrijk en waardevol het is om mee te bouwen aan een inclusieve arbeidsmarkt. Zo krijgt iedereen de kans om zich te ontwikkelen, werkervaring op te doen én door te groeien naar een werkplek bij een regionale werkgever.” Met de officiële status van Partner in Inclusie zet Kringloopbedrijven Maasland de deuren open voor deelnemers in ontwikkeling. Niet alleen als werkgever, maar ook als leerplek.

En Mitchel? Die blijft doorgroeien. “Soms is mijn been nog wel pijnlijk, maar ik denk dan: ‘gewoon effe doorzetten.’ Ik wil hier meer leren en blijven werken. Dat dit kan, is voor mij heel waardevol.”

Mitchel aan het werk bij Kringloopbedrijf Maasland