Aannemersbedrijf Selten 1
  1. IBN
  2. Bedrijfsleven
  3. Klantverhalen
  4. Aannemersbedrijf Selten

Aannemersbedrijf Selten

"Het om mensen die zelfs heel graag deel willen uitmaken van de arbeidsmarkt. Die moet je niet links laten liggen.”

Social return

Bedrijven met overheden in hun orderportefeuille krijgen bij veel projecten te maken met een Social Return verplichting. Daarmee spreken ze af te investeren in kansen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het Udense aannemingsbedrijf Jan Selten BV werkt om die reden structureel samen met IBN.

“Wij zijn een aannemingsbedrijf in de grond-, weg- en waterbouw”, vertelt Dôt Selten. Selten is sinds 2006 algemeen directeur van het familiebedrijf, nadat hij het stokje had overgenomen van vader Jan. “Riolering, straatwerken, asfalteringen, grondwerken, noem maar op. Mijn vader begon het bedrijf bijna vijftig jaar geleden met één kraantje om ruilverkavelingen te realiseren. Inmiddels zijn we een halve eeuw verder en hebben we zo’n twintig man in dienst.”

Goede zaak

Eén van die mensen is gedetacheerd via IBN. Want, zo bevestigt Selten, ook zijn bedrijf heeft veelvuldig te maken met een Social Return verplichting. “Vaak is dat vijf procent van de aanneemsom. Een goede zaak, want waarom zou je mensen die nog heel wat kunnen, met een uitkering de deur uit sturen? Meestal gaat het om mensen die zelfs heel graag deel willen uitmaken van de arbeidsmarkt. Die moet je niet links laten liggen.”

Geen ABC’tje

Desondanks is het inpassen van ‘mensen met een beperking’ volgens Selten geen ABC’tje. “Zeker in het begin waren we zoekende. Vaak was het personeel dat we nodig hadden, niet beschikbaar. Bovendien hebben ze niet voor niets een afstand: je moet ze op de juiste wijze begeleiden, je kunt ze niet automatisch inzetten als je eigen mensen. Waar de één met een half woord dagen vooruit kan, moet je de ander vaker op weg helpen, dingen uitleggen. Daar moet je rekening mee houden: in het belang van de medewerker maar ook in het belang van het bedrijf.”

Goede mensen

De via IBN gedetacheerde medewerkers functioneren prima. Selten: “We hebben al heel wat goede mensen over de vloer gehad. Voor werkzaamheden bij het bouwrijp maken van terrein, voor groenonderhoud, maar bijvoorbeeld ook als kraanmachinist. Naast onze vaste gedetacheerde collega huren we vaak per project ook nog mensen in. IBN weet wat we nodig hebben en heeft vaak de juiste mensen in huis.”

Kraanmachinist in actie

Momenteel is Selten onder andere actief in het Udense centrum, waar de riolering in de Sint Janstraat en Birgitinessenstraat gerenoveerd wordt. “Ook nemen we de herinrichting van de openbare ruimte voor onze rekening. Een project van al gauw enkele maanden, we zijn er de hele zomer en een deel van het najaar bezig. De kans is groot dat onze kraanmachinist van IBN ook daar in actie komt.”

Prettige samenwerking

Selten geeft aan prettig met IBN samen te werken. “De samenwerking verloopt prima. Het fijne van je Social Returnverplichting bij IBN wegleggen, is dat ze je compleet ontzorgen. Ze houden bijvoorbeeld voor ons bij in hoeverre we als bedrijf al aan onze Social Return verplichting hebben voldaan. Is er nog ruimte, dan zoeken ze zelf naar geschikte mensen voor de lopende projecten. We hebben er dus zelf geen omkijken meer naar. Dat scheelt ons een hoop tijd en energie.”