Header Rein 320
  1. IBN
  2. Werkzoekende
  3. Extra hulp
  4. Werken na kanker en NAH
  5. Rein van Zandvoort Brabants Dagblad

Rein wil weer aan de slag na kanker, maar dat valt nog niet mee

Brabants Dagblad, 2 maart 2022
Wouter ter Haar

Het verhaal van Rein

Rein van Zandvoort uit Schijndel wil als ex-kankerpatiënt weer aan de slag. Maar dat valt hem vies tegen. ,,Als je het woord kanker laat vallen, kun je het schudden". Reden waarom hij meedoet aan het nieuwe IBN-project ‘Werken na kanker’.

Hij voelde zich al een tijdje niet lekker. Niet dat hij in bed moest liggen, maar onderhuids voelde het niet goed. Het rommelde in zijn lichaam.  Hij hield vocht vast en begon steeds meer gewicht te verliezen.  Rein van Zandvoort (56) - toen nog werkzaam als eigenaar van een hotel in Cambodja - besloot om zich 'helemaal binnenste te buiten te laten keren'. ,,Ik wilde weten waarom ik me zo belabberd voelde.” Maar dat onderzoek liet hij niet uitvoeren in Cambodja, waar de gezondheidszorg niet op zo'n hoog peil staat. Hij keerde, nadat hij zijn zaak van de hand had gedaan, terug naar Nederland. En niet voor niets, zo bleek.

Kunstblaas of urinestoma

Zijn huisarts in Schijndel verwees hem meteen door. In het Jeroen Bosch Ziekenhuis werd de voor Van Zandvoort zware en zeer tegenvallende diagnose gesteld: blaaskanker. ,,Dat kwam wel even binnen. Niets doen zou betekenen dat ik nog maximaal twee jaar te leven zou hebben. Opereren betekende dat ik met een kunstblaas of een urinestoma door het leven zou moeten. Dat was nogal iets.” Nu - bijna twee jaar zijn ingrijpende maar geslaagde operatie - voelt Van Zandvoort zich weer aardig bij de pinken. ,,Ik ben nog niet de oude, maar ik wil wel weer aan de slag. Ik heb in mijn leven al van alles gedaan en werk is belangrijk voor mij. Zeker nu, want ik denk dat het ook een soort therapie kan zijn. Werk geeft je richting en een doel."

Maar het vinden van werk is nog niet zo makkelijk, ervaart de ex-kankerpatiënt, die behalve in Cambodja ook in het hotelwezen werkzaam was in onder andere Zwitserland, Rusland, Midden-Oosten en op de Malediven. Hij heeft menig sollicitatiebrief geschreven en is een aantal keren uitgenodigd voor een gesprek. ,,Ik ben voor van alles te porren. Maar als je ergens het woord ‘kanker’ laat vallen, blokkeert alles. Dan wordt het ijselijk stil en kun je het compleet schudden. De deur valt dicht. Het lijkt wel of al je kennis, ervaring en kwaliteiten niets meer waard zijn, wanneer je solliciteert na kanker. Ik vind dat zeer, zeer teleurstellend. Kanker is blijkbaar voor heel veel mensen nog een zwaar en beladen woord. Terwijl je op grond van de cijfers toch zou mogen verwachten dat iedereen er wel eens mee in aanraking is gekomen."

Enorm onrechtvaardig

Eigenlijk, zo stelt Van Zandvoort, zou het aannemen van mensen die genezen zijn van kanker per wet opgedragen moeten worden aan werkgevers. ,,Ik snap wel dat dit een heel moeilijk en ingewikkeld traject is, maar het voelt zo enorm onrechtvaardig. Je hebt zwaar pech gehad, als je kanker krijgt. Maar dan moet je daarna toch gewoon een eerlijke kans krijgen?” Hij hoopt dat het project 'Werken met kanker’ van IBN en Wasbeer & Pauw hem soelaas gaat bieden. ,,Ik sta er in ieder geval zeer positief in. En ben er zowel geestelijk als lichamelijk zeer aan toe om weer aan de slag te gaan. En daarbij grijp ik alle kansen en mogelijkheden aan. Thuis zitten is geen optie. Laat mij maar lekker werken, daar word ik alleen maar beter van.”

Ex-kankerpatienten willen aan de slag en IBN helpt ze daarbij

Hoewel er een groot tekort aan arbeidskrachten is, staan er ook nog steeds mensen langs de zijlijn. En (ex-) kankerpatiënten maken daar - te vaak - deel vanuit. IBN, de grote regionale werkgever die mensen helpt bij het vinden en bieden van passend werk, wil daar iets aan doen. Het heeft het project 'Werken na kanker’ samen met wasbeer & Pauw opgezet. Speciaal bedoeld om ex-kankerpatiënten en werkgevers met elkaar te verbinden.

Vrouw 5 600X320 Web Res

Arbeidspotentieel

Mensen met kanker - ook zij die genezen zijn - vallen opvallend vaak buiten de boot, stelt Corina Kersten. Zij is bij IBN programmaleider van Werken na kanker, het project dat op 1 april van start gaat. ,,Ze worden niet gezien als mogelijk arbeidspotentieel, terwijl ze dat wel degelijk zijn. Er bestaat een volkomen onterecht beeld dat zij een grote kans hebben op terugval, geestelijk of lichamelijk. Of dat ze niet meer in staat zijn tot het leveren van goede prestaties. Maar dat beeld klopt niet. Heel veel mensen die met kanker te maken hebben gehad, vinden juist werk erg belangrijk. Het staat in de top-drie van zaken die spelen na het afronden van de behandelingen."

Kersten, die zelf borstkanker heeft gehad, weet waarover ze praat. Jaarlijks worden er in Nederland 40.000 mensen in hun werkzame leeftijd getroffen door kanker. ,,Dat zijn er 110 per dag”, stelt Kersten. Uit andere cijfers blijkt dat bijna veertig procent van (ex) kankerpatiënten na hun herstel niet of moeilijk aan een baan kan komen. ,,Dat percentage is veel en veel te hoog. En bovendien opmerkelijk, want deze arbeidsmarkt kan iedereen gebruiken die wil en kan werken. Mensen met kanker worden minder makkelijk aangenomen dan werknemers met bijvoorbeeld autisme, chronische aandoeningen of blindheid. In hoeverre is dat terecht? Ik vind van niet. Een goede metselaar, is nadat hij kanker heeft gehad, toch nog steeds een goede metselaar?”

Kersten heeft samen met Magalie Raaijmakers van Wasbeer & Pauw - een bureau dat programma's ontwikkeld om mensen naar werk te geleiden - het project Werken na kanker opgezet. Hoofddoel van dit project - dat acht weken duurt - is mensen die kanker hebben gehad te ondersteunen in hun zoektocht naar werk. Raaijmakers: ,,We willen deze mensen inspireren en motiveren. Zo gaan we met de deelnemers werken aan hun talenten, ambities en kansen.” Kersten: ,,We willen dat de deelnemers uiteindelijk met een krachtig zelfbeeld in actie komen en met realisme de arbeidsmarkt weer gaan betreden. Dat is goed voor hen, maar ook voor de krappe arbeidsmarkt. Die kan deze mensen goed gebruiken.”

Belangrijk onderdeel van het project, zo benadrukt het tweetal, is de rol van de werkgever. Kersten: ,,We willen werkgevers er bewust van maken dat mensen met kanker juist vaak heel gemotiveerd zijn. Natuurlijk zijn er ook drempels, maar bij veel werkgevers leeft het onterechte idee dat die te hoog zijn.” Diverse regionale werkgevers hebben zich inmiddels als ambassadeur voor het project aangemeld, onder andere Fitness Plaza Oss, Van Mook Beveiliging, Brabant Water, Woonstichting Joost en Wiltec in Uden. Kersten: ,,We hopen dat deze werkgevers hun ambassadeursfunctie gaan vervullen en in hun eigen zakelijk netwerk er ook op wijzen dat ook mensen met kanker wel degelijk tot het arbeidspotentieel behoren.”

Kersten en Raaijmakers zijn ervan overtuigd dat er volop belangstelling is zijn voor het project, waar onder andere ook speeddates met werkgevers, sollicitatietraining en het uitbreiden van netwerken deel van uit maakt.   Deelnemers moeten zich zelf gaan melden, dat kan op ibn.nl/werkennakanker. Kersten: ,,Mensen met kanker staan niet als zodanig geregistreerd. Niet iedereen met kanker heeft een uitkering of maakt gebruik van gemeentelijke of overheidsregelingen. Maar we weten wel dat ze er zijn en dat ze veel mogelijkheden hebben. Nu moeten ze zelf hun kans pakken. En de eerste stappen daartoe gaan wij ze bieden.”