Werkleerlijn medewerker Groen

IBN Leerlijn Facilitair 08_1200x600.jpg

Spreekt werken in de het groen je aan? Bekijk dan hier de omschrijving van de werkzaamheden én de foto’s.

Dit is Marvin uit Heesch

IBN Leerlijn Facilitair 03_breedte 800.jpg

Voorheen heb ik bij een hoveniersbedrijf gewerkt. In januari 2018 ben ik gestart bij IBN. Ik wil gewoon buiten kunnen zijn. Binnen werken zou ik niet volhouden. Daarom ben ik blij dat ik in de Groenvoorziening aan de slag ben.

Plantsoenen netjes maken

IBN Leerlijn Facilitair 02_breedte 800.jpg

Het eerste wat je krijgt, is een veiligheidscursus. Die moet iedereen hebben gevolgd. Daarna leer je de plantsoenen netjes maken: schoffelen, wieden, harken, paden vegen en afval opruimen. Dan ziet alles er weer netjes uit.

Met een groep op pad

IBN Leerlijn Facilitair 07_breedte 800.jpg

Je bent altijd met een groepje van 4 of 5 man op pad. Dat is heel gezellig en je kunt ook veel van elkaar leren. Na een tijdje ga je soms ergens met zijn tweeën aan het werk.

Snoeien

IBN Leerlijn Facilitair 06_breedte 800.jpg

Het knippen en steken van graskanten hoort ook bij het werk. Eerst ga je met de hand en met een knipschaar aan de gang. Als dat goed lukt, worden de materialen steeds een stukje groter.

Boomzaag

IBN Leerlijn Facilitair 11_breedte 800.jpg

Het lot van de bomen halen, gaat met een boomzaag. Anders kun je er niet bij. Dan moet je ook een veiligheidsbril en handschoenen dragen. Zo komt er steeds meer bij.

Kettingzaag

IBN Leerlijn Facilitair 12_breedte 800.jpg

Samen met mijn eerste medewerker Pascal ga ik een zaagcursus volgen in het najaar. Dan mag ik ook met de kettingzaag werken. Als je machinaal gaat werken, moet je ook een speciale broek aan.

Bosmaaier

IBN Leerlijn Facilitair 17_breedte 800.jpg

De echt zware apparaten, zoals de bosmaaier, leer je daarna bedienen. Dan kun je ook echt zelf alles planten, snoeien en verzorgen. De machines maken we na gebruik zelf weer netjes schoon.

Eerste medewerker

IBN Leerlijn Facilitair 18_breedte 800.jpg

Bij de laatste stap kun je zelf stukken groen en natuurterreinen aanleggen en renoveren. Dan kun je ook eerste medewerker worden en geef je de anderen aanwijzingen. Dat zou ik ooit wel willen worden. Pascal is echt wel een voorbeeld voor me, hoe hij dat doet. Vooraf kon ik aangeven welke leerwensen ik had, daar begeleidt hij me nu in. Dat is erg fijn.

Wat leer je in de praktijk

Als medewerker Groenvoorziening ben je buiten aan het werk in het groen. Je onderhoudt de plantsoenen en uitgestrekte gebieden. Je schoffelt, wiedt en harkt. Ook veeg je paden en ruim je afval op: zo zorg je ervoor dat het plantsoen er weer netjes uitziet. Ook het snoeien van struiken en bomen kan onderdeel van je werk worden. Langzaam maar zeker ga je met steeds grotere materialen en gereedschappen aan de slag.

Cursussen te volgen

Binnen de werkleerlijn volg je cursussen, zoals bosmaaien, motorzagen en veilig werken langs de weg.

Lees hier meer over de werkzaamheden

Bij alle werkleerlijnen wordt naar jou als persoon gekeken om te bepalen of alle stappen mogelijk zijn.

Interesse? Vul je gegevens in en we nemen contact met je op

* = verplicht veld