Inge Heller

IBN-Inge-Heller-web.jpg

Inge Heller stroomt uit de Participatiewet, maar blijft bij IBN Productie

Inge Heller werkt bij IBN Productie in Veghel, op de afdeling automatten. Ze is razendsnel op de lokmachine en stroomt hierdoor uit de Participatiewet. Ooit werkte ze als kok, maar dat ging ten koste van haar sociale leven. Het viel niet mee om een fijne, nieuwe werkplek te vinden, maar nu is ze de Max Verstappen van IBN Productie.

“Na mijn koksopleiding heb ik een jaar of zeven, acht als kok gewerkt. Het is leuk werk, maar de werktijden lagen me niet. ’s Middags moest ik om half twee beginnen en om half een ’s nachts was ik weer thuis. En dan ook nog elk weekend werken. Ik zag mijn vrienden en familie bijna niet meer, en moest van alles regelen voor de huisdieren. Dat brak me op. Toen mijn contract niet werd verlengd, ben ik gaan nadenken over ander soort werk.”

Er was altijd wat
Inge had honderden sollicitaties verstuurd, maar op haar 25-ste was ze al te oud voor veel werkzaamheden. “Of ze dachten dat ik door mijn achtergrond als kok te goed was voor productiewerk en daardoor niet lang zou blijven. Zo was er altijd wat.” Vanuit de WW kwam Inge terecht in de bijstand, en via de gemeente kwam ze in contact met IBN. “In 2014 ben ik aan de slag gegaan bij IBN Productie. In het begin dacht ik wel, wat een herrie hier met al die machines. Maar daar wen je aan: ik heb er helemaal geen last meer van. Na twee keer een contract van zes maanden ben ik gestopt: door privé-omstandigheden kon ik niet meer werken.”

Omdat Inge wel goed was in haar werk, werd de afspraak gemaakt om in contact te blijven. “Acht maanden later werd ik gebeld, of ik wilde komen praten. In dat gesprek heb ik aangegeven dat ik het deze keer anders ga doen. Ik ben een doorzetter en dat heb ik inmiddels laten zien: doordat ik met mijn been in het gips had gezeten, had ik trombose opgelopen. Maar ik ging toch halve dagen werken, met een ingezwachteld been.”

Max Verstappen
Het werk is ondertussen een soort sport geworden. “Als je hier begint moet je in principe binnen zes maanden zo’n 480 automatten per dag kunnen lokken. Op de eerste dag kwam ik al op 452 matten, terwijl ik er acht maanden uit was geweest. Nu zijn we veertien maanden verder en heb ik laatst mijn persoonlijke record verbroken met 825 matten binnen acht uur. Hoe ik dat doe? Ik geef meteen in het begin vol gas en rem pas op het einde.” Dat doet toch denken aan autocoureur Max Verstappen, die record na record verbreekt.

Door haar hoge productiviteit heeft Inge een loonwaardemeting bereikt van 100% en stroomt ze uit de Participatiewet. “Ik blijf dezelfde werkzaamheden doen, maar niet meer vanuit een uitkeringssituatie. Ik krijg bij IBN een regulier contract.” Of Inge nog ambities heeft voor de toekomst. “Ik zou wel graag andere werkzaamheden willen leren op deze afdeling, dus ook het borduren, laseren en boorden: automatten die voorzien worden van een brand- of rubberen band. Alle onderdelen doorlopen, dat lijkt me wel wat.”