“Wij willen Ayad een toekomstperspectief bieden”

achtergrond strategie blauw.png

“Wij willen Ayad een toekomstperspectief bieden”

De onveiligheid in Noord-Irak deed Ayad Hussein (51) in 2003 besluiten zijn vaderland te verlaten. Tien jaar woonde hij in Stadskanaal, provincie Groningen, maar ging toch terug naar zijn ‘roots’ toen het er veiliger werd. Dat was van korte duur. Met de komst van terreurorganisatie Isis pakte Ayad z’n koffer weer in en kocht een vliegticket naar Dubai, om uiteindelijk toch weer naar Nederland te gaan. Via IBN is hij bij VOVU metaalbewerking in Uden terechtgekomen. Deze baan geeft hem weer een positieve kijk op de toekomst.

Het is augustus 2014 als Ayad in Amsterdam aankomt en beseft dat hij er niemand meer kent. “Een kamer huren in Amsterdam is bijna onmogelijk, dus ging ik naar Utrecht. Maar ook hier bleek dat niet makkelijk. Soms sliep ik bij de nachtopvang, mijn geld raakte langzaamaan op. Op een dag belde een kennis uit Nuland en hij vroeg hoe het met me ging. Zo ben ik in Oss terechtgekomen, omdat ik daar makkelijker woonruimte kon vinden. Op 6 oktober had ik die kamer en op 7 oktober heb ik me bij de gemeente ingeschreven.”

Samen met IBN op zoek naar werk
Het lukte Ayad niet zelfstandig een baan te vinden. In het kader van de Participatiewet is hij daarom in 2015 bij IBN een traject gestart. “In eerste instantie hadden ze werk voor mij gevonden in de bouw. Ik wilde heel graag werken, maar die baan paste niet bij mij. Na ongeveer een maand gaf ik het toch op. In Irak werkte ik als lasser en deed ik veel met elektriciteit. Toen IBN mij in november 2015 voorstelde bij VOVU, was ik heel blij: dit is precies het werk dat ik leuk vind.”

Specifieke metaalbewerking
Leidinggevende van Ayad, project engineer Harm Heesbeen: “We hebben een goede samenwerking met IBN en zetten hun medewerkers meestal in voor onze flexibele schil. Door de jaren heen zijn er wel meer dan tien mensen via IBN bij ons gedetacheerd geweest, voor langere tijd. Ons werk is heel specifiek: het draaien, frezen en verspanen van metaal voor diverse toepassingen in de scheeps- en machinebouw, schokdemper-, motor- en automobielindustrie. We hebben daarom medewerkers nodig die technisch goed onderlegd zijn.”

Een contract bij VOVU
Na een proefperiode van drie maanden kreeg Ayad in februari 2016 een contract bij IBN, en eind 2017 bij VOVU. “Ayad is een vriendelijke man en heeft veel in zijn mars, dat zagen we al snel. Hij denkt mee, komt met nieuwe, doordachte oplossingen en kan heel zelfstandig werken. Hij kan het werk goed aan, is heel leergierig en wil graag doorgroeien. We hebben hem daarom een contract aangeboden. Ayad heeft veel meegemaakt en we vinden het fijn hem nu dezelfde arbeidsvoorwaarden te kunnen bieden als zijn collega’s, een beter toekomstperspectief”, legt Harm uit.

Tot aan het pensioen
“Ik hoop dat ik nog lang hier kan werken, misschien wel tot aan mijn pensioen”, vervolgt Ayad. “Het is hier heel gezellig. De baas, Harm en mijn andere collega’s zijn allemaal leuke mensen. Iedereen helpt elkaar, wij werken hier heel fijn.”

 

IBN-VOVU-7155 kln.jpg