‘Nooit gedacht dat ik in het groen zou gaan werken’

achtergrond strategie.png

‘Nooit gedacht dat ik in het groen zou gaan werken’

Martijn Valk uit Veghel is 24 jaar en bruist van de energie. Maar dat is wel eens anders geweest. Na het VMBO had hij geen interesse in een vervolgopleiding en was ook niet gemotiveerd om te gaan werken. Zijn ouders vonden het op een gegeven moment de hoogste tijd dat er toch iets ging veranderen en Martijn zijn handen uit de mouwen ging steken. Het lukte hem echter niet een baan te vinden.

“Ik kwam destijds regelmatig in het jongerencentrum en daar hebben ze connecties met de gemeente. Zo ben ik bij IBN terechtgekomen”, vertelt Martijn. “In eerste instantie heb ik het gedaan voor mijn ouders, omdat zij wilden dat ik iets ging doen. Maar vanaf het allerbegin bevalt het me prima bij IBN, het sfeertje is goed.”

Zelfstandig werken
Martijn startte bij IBN Facilitair met een proefplaatsing bij Openbare Ruimte. Eerste Medewerker Sjaak van de Moosdijk heeft Martijn in zijn ploeg opgenomen. “Er kwam een flinke stoere jongen binnen, die zich echter heel vlot mengde in de groep. Hij voelde zich eigenlijk meteen thuis. Ik kwam er al snel achter dat Martijn heel zelfstandig kan werken en instructies snel oppikt. In het begin gingen er natuurlijk ook nog dingen mis, maar daar leerde hij van en begeleiding was steeds minder nodig.”

Opleiding tot hovenier
“Ik had eigenlijk nooit gedacht dat ik ooit in het groen zou gaan werken”, vervolgt Martijn. “Ik ben wel een buitenmens, een kantoorbaan ligt mij absoluut niet, maar zonder IBN had ik dit nooit kunnen bedenken. Sleutelen heb ik altijd graag gedaan en dat kan ik nu ook goed gebruiken: ik vind het geweldig om met de verschillende elektrische gereedschappen te werken. Bij IBN krijg ik de mogelijkheid de benodigde diploma’s te halen.” En daar blijft het niet bij: Martijn start in september de BBL-opleiding tot hovenier, op niveau 2. Sjaak wordt zijn begeleider.

Martijn blijft!
Door de ontwikkeling die Martijn heeft doorgemaakt, liggen er nu kansen genoeg voor hem. Mari Banken, Martijns leidinggevende: “Sjaak haalt echt uit de jongens wat erin zit. We hebben Martijn nu een regulier contract zonder subsidie kunnen aanbieden bij IBN Facilitair, volgens de branche-cao.” Martijn: “Zonder Sjaak zou ik nooit zover gekomen zijn, hij is echt een hele goeie leidinggevende. Het werk is heel afwisselend en het wordt steeds breder. Ik mag opleidingen volgen en heb leuke collega’s, dus waarom zou ik weggaan.”

Ander leven
Of zijn leven veranderd is… “Als je wat ouder wordt, ga je meer aan de toekomst denken. Ik kon maar geen baan vinden, werd telkens afgewezen: dat was niet goed voor mijn zelfvertrouwen. Door de stap te maken naar IBN ben ik uit die negatieve spiraal gekomen. Met mijn collega’s heb ik echt een klik, met sommigen ook buiten het werk om. Ik kan wel zeggen dat ik door mijn baan bij IBN een heel ander leven heb gekregen”, sluit een vrolijke Martijn af.

Martijn Valk klein.jpg