‘De mensen bij de gemeente Oss hebben respect’

achtergrond strategie blauw.png

‘De mensen bij de gemeente Oss hebben respect’

In 2001 voelde Merfad Saïd Hafes zich gedwongen haar geboorteland Somalië te verlaten. Om het geweld te ontvluchten, is ze samen met haar man en zoon, nu 25 jaar, naar Nederland gekomen. Haar twee dochters van 15 en 13 zijn in Nederland geboren. Vanwege de regeling Kinderpardon heeft Merfad vier jaar geleden eindelijk een verblijfsvergunning gekregen. Ondertussen is ze in dienst bij IBN Facilitair en werkt ze sinds vier maanden bij de gemeente Oss.

“Ik heb vanaf het begin dat ik in Nederland was altijd veel vrijwilligerswerk gedaan. Voor mij was het heel belangrijk om iets te kunnen doen. Contact met mensen is ook goed om de taal te leren: ik moest op eigen benen leren staan. Als vrijwilliger heb ik veel met kinderen gewerkt, en bij het AZC hielp ik mensen die pijn hadden. Ik was ook een lange tijd begeleider van ouderen in een verzorgingshuis.”

Via de gemeente kwam Merfad terecht bij Rotonde. “In eerste instantie vond ik het wel jammer dat ik niet bij het verzorgingshuis kon blijven, maar daar had ik de opleiding niet voor. Dit was een betaalde baan, ik heb hier een paar jaar inpakwerk gedaan. Uiteindelijk stopte het werk bij Rotonde en kwam ik via de gemeente in contact met IBN.”

Kneepjes van het vak
Bij IBN kreeg Merfad, net als iedereen die hier begint, een proefplaatsing van drie maanden. “Ik leerde eerst bij verzorgingshuis Ministerhof de kneepjes van het schoonmaakvak. Nu ben ik sinds vier maanden werkzaam bij de gemeente Oss. Ik werk van maandag tot en met vrijdag, 28 uur per week. Het gaat heel goed, ik heb het erg naar mijn zin. De mensen in het gemeentehuis hebben respect voor mij.”

Objectleider IBN Facilitair, Samira de Lima: “Merfad heeft goed contact met de ambtenaren door haar positieve, vriendelijke uitstraling. Ze is heel leergierig, werkt snel en altijd netjes: een goed voorbeeld voor anderen. Ook de eerste medewerker geeft aan dat het heel fijn werken is met Merfad, omdat ze bereidwillig en behulpzaam is.”

Walther Burg is de contactpersoon bij de gemeente Oss: “Merfad is een nette, vriendelijke collega die samen met haar IBN-collega’s de schoonmaakwerkzaamheden op een rustige wijze uitvoert, waarbij ze haar taken serieus neemt. In het contact met de medewerkers van het gemeentehuis is ze heel correct, waardoor ze respect afdwingt. Een prettige IBN-collega, die ervoor zorgt dat ons gemeentehuis er altijd weer keurig uitziet.”

Merfad weet nu nog niet hoe haar toekomst eruit zal zien. “Ik heb de focus vooruit, maar in maart 2018 moet mijn verblijfsvergunning verlengd worden. Ik hoop heel erg dat ik hier kan blijven...”

IBN-Gemeente Oss-Merfad Said Hafes.jpg