1. IBN
  2. Nieuws
  3. Vluchtelingen in Oss ruimen zwerfvuil op
  1. IBN
  2. Nieuws
  3. Vluchtelingen in Oss ruimen zwerfvuil op

Vluchtelingen in Oss ruimen zwerfvuil op

29 maart 2016

Ruim 550 vrijwilligers gingen tijdens de Landelijke Opschoondag op pad om Oss nóg schoner te maken. Onder deze vrijwilligers bevinden zich 18 vluchtelingen die graag aan de slag gaan om "samen met elkaar iets moois te bouwen".

Hadi Estanboli van 33 en de 48-jarige Haitham Almonajed komen uit Syrië. De ene werkte daar in de voedselindustrie én was leraar op de universiteit. De ander was bouwkundig engineer. Vandaag – het is zaterdag 19 maart - staan ze om 09.30 uur klaar aan de achterzijde van de noodopvang in het voormalige Belastingkantoor. Daar worden ze opgehaald om zwerfvuil op te ruimen op Bedrijvenpark Vorstengrafdonk. Samen met nog zestien andere bewoners hebben zij zich ingeschreven voor dit vrijwilligerswerk, want “we bouwen graag met elkaar aan iets goeds”, aldus Hadi. Ruim 550 vrijwilligers gingen tijdens de Landelijke Opschoondag op pad om Oss nóg schoner te maken. Gemeente Oss, het COA, Landschapsbeheer Oss en IBN Facilitair sloegen de handen ineen. Met succes.

Op weg naar het bedrijvenpark vraag ik aan de heren waarom ze zich juist voor deze dag hebben ingeschreven. “Hiermee zorg je ervoor dat het niet verder vervuild raakt en je uiteindelijk geen andere maatregelen hoeft te treffen”, vertelt Hadi die vloeiend Engels spreekt. “Het is gewoon erg belangrijk dat we ons samen inzetten hiervoor. Dat deed ik in Syrië, in Apeldoorn en nu ook hier.” De bewoners van het voormalige Belastingkantoor kunnen zich inschrijven voor vrijwilligerswerk op formulieren die op het prikbord hangen in de hal. Opvallend is dat er meestal meer namen op de lijst staan dan dat er invulvelden zijn.

Samen aan de slag

Bij het monument van Vorstengrafdonk opent wethouder Johan van der Schoot de dag. Hij vertelt over duurzaamheid en de vele negatieve aspecten die zwerfvuil met zich meebrengen. Maar ook hoe goed het is dat we hier met zovelen staan. Hij is trots en sluit zijn speech af met de boodschap dat we samen verantwoordelijk zijn voor alles wat er om ons heen gebeurt. Onder het motto goed voorbeeld doet goed volgen trekt hij vervolgens een geel hesje aan, pakt een vuilniszak, een knijper en gaat samen met Hadi en Haitham aan de slag.

Medewerkers IBN