1. IBN
  2. Nieuws
  3. Samenwerking Gemeente Meierijstad, WSD en IBN gevierd tijdens opening textielsorteercentrum
  1. IBN
  2. Nieuws
  3. Samenwerking Gemeente Meierijstad, WSD en IBN gevierd tijdens opening textielsorteercentrum

Samenwerking Gemeente Meierijstad, WSD en IBN gevierd tijdens opening textielsorteercentrum

29 oktober 2019

Samen meer goederen recyclen en meer werk bieden voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.


Wanneer is een tweedehands kledingstuk goed voor de verkoop? En wanneer wordt het afgekeurd? Wethouder Harry van Rooijen en directeuren Maarten Gielen (IBN) en Marc Christiaens (WSD) beoordeelden de nodige kledingstukken tijdens de opening van de uitbreiding van het Textielsorteercentrum maandagmiddag. “Dat valt nog niet mee,” oordeelde Van Rooijen. “Gelukkig zijn er hier veel medewerkers die oog hebben voor dit werk.”

Circulaire grondstoffenmarkt én werkgelegenheid
De drie heren openden maandagmiddag 28 oktober samen met ruim 60 medewerkers de uitbreiding van het Textielsorteercentrum in Schijndel. Daarna ondertekenden ze een samenwerkingsovereenkomst waarin afgesproken is om samen meer goederen te recyclen en meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werk te bieden. De uitbreiding van het Textielsorteercentrum hangt samen met het afvalbeleid van de gemeente; dat is gericht op het verminderen van restafval, toename van hergebruik en recyclen. “Daarom vragen we onze inwoners hun afval nog beter te scheiden. We stimuleren een lokale circulaire grondstoffenmarkt én als het even kan extra sociale werkgelegenheid. We zijn blij dat we in WSD en IBN partners hebben gevonden met wie we die doelstellingen gemeenschappelijk hebben."

IMG_0533.JPG

Meer textiel hergebruiken
Volgens Marc Christiaens wordt de bedoeling van de samenwerking meteen duidelijk met de uitbreiding van het textielsorteercentrum. “Door de uitbreiding kunnen we in 2020 de hoeveelheid te sorteren textiel mogelijk verdubbelen. Ook kunnen we meer werkplekken creëren. Bijvoorbeeld voor mensen met een heel grote afstand tot de arbeidsmarkt. Voor hen zijn er prikkelarme werkplekken waardoor werken wel mogelijk wordt,” aldus Christiaens.

In de toekomst meer samen doen
Recyclen en werk creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt gaan verder dan alleen textiel. Op termijn zal er in Meierijstad een ambachtscentrum komen waar grof restafval gesorteerd wordt. Alle goederen of onderdelen daarvan die geschikt zijn voor hergebruik, krijgen daar een tweede leven. Maarten Gielen: “Het is mooi dat deze drie partijen gemotiveerd zijn om aan de twee grote doelen van deze samenwerking te werken. We doen nu verschillende projecten met elkaar zoals het groenonderhoud en het hergebruik van goederen. De samenwerking is goed en ik zie dat als een voordeel voor de projecten die we in de toekomst mogelijk nog met z’n drie op zullen pakken.”

IMG_0522.JPG