1. IBN
  2. Nieuws
  3. Nieuw: Combi-GreenPlug
  1. IBN
  2. Nieuws
  3. Nieuw: Combi-GreenPlug

Nieuw: Combi-GreenPlug

04 oktober 2019

Dé innovatie waardoor er weinig overworteling is en weinig mosvorming ontstaat. Hierdoor is een beter oppotproces mogelijk. De kwekerij van IBN heeft in samenwerking met Green Products een bestaande plug innovatief doorontwikkeld. In eerste instantie merken de afnemers van coniferen de verbeteringen, maar de nieuwe werkwijze is natuurlijk ook toepasbaar bij andere teelten.


De Combi-GreenPlug is een combinatie van een GreenPlug met een afdekmateriaal. Deze combinatie biedt vele voordelen. De grondsamenstelling in de GreenPlug zorgt voor een optimale beworteling en groei. Het afdekmateriaal gaat mosvorming tegen en de GreenPlug droogt minder uit.

De vele voordelen:

Weinig mosvorming
Het afdekmateriaal waarmee de GreenPlug wordt afgestrooid, zorgt voor een snellere opdroging waardoor mosvorming aanzienlijk minder optreedt.

Weinig overworteling
Het afdekmateriaal zakt enigszins langs de GreenPlug naar beneden. Daardoor ontstaat op de trayrandjes een natuurlijke brug, waardoor overworteling sterk wordt verminderd. Ook minder mos zorgt voor minder overworteling.

Soepel oppotproces dus besparing arbeid
Door het gebruik van een Combi-GreenPlug ontstaat er een mooi kluitje met een schone bovenzijde. Daardoor kan eerder, maar vooral ook sneller opgepot worden. De pluggen laten namelijk zeer goed los uit de tray. Dat geeft zowel bij het handmatig oppotten als bij het oppotten met een potrobot grote voordelen. Er zijn minder mensen nodig bij de potmachine en de potmachine haalt een hogere capaciteit.

Minder uitval
De wortels worden door de GreenPlug bijeengehouden en hechten zich minder aan de wand van de stektray. Daardoor wordt bij het oppotten zo min mogelijk kapot getrokken.

Betere kwaliteit jonge plant
Dankzij de Combi-GreenPlug ontstaat een wortelmilieu, in en rondom de plug, waar zich sterke en gezonde wortels ontwikkelen. Dit is de basis voor een vlotte en goede weggroei zonder wortelproblemen.

Innovatie op Groot Groen beurs
Deze innovatie wordt voor het eerst getoond op de Groot Groen beurs waar de kwekerij van IBN begin oktober staat. Ze laten hier klanten en potentiële klanten zien welke meerwaarde ze als bedrijf extra leveren.