BillyBird Park Hemelrijk

Ton Derks over groen

Groen draagt bij aan beleving

“Hemelrijk is voor ons allemaal”, stelt Ton Derks. “Happy together is ons credo. Op één staan onze gasten. Die moeten het naar hun zin hebben en terug willen komen.” Iedereen die er werkt – of het nou vaste medewerkers of toeleveranciers zijn – draagt bij aan het totaalplaatje. “Als de bloemen en planten goed verzorgd zijn, geeft dat echt een bepaalde sfeer. Heel belangrijk.” Sinds maart 2013 doet IBN Facilitair het groen bij Hemelrijk, van gras maaien tot blad rapen.

“Al eerder heb ik met IBN gewerkt”, trapt Derks af. “Er moesten poststukken samengesteld worden voor een abonnementenmailing. Dat beviel goed.” In zijn zoektocht naar een nieuwe groenleverancier koos Derks voor IBN. “Het sociale karakter spreekt me aan. Het principe dat iedereen voor elkaar zorgt die onderdeel uitmaakt van de samenleving, bevalt me wel. Maar uiteindelijk moet de dienstverlening natuurlijk goed zijn. Als dat niet goed is, dan houdt het op. Dat zou ten koste gaan van de beleving van onze gasten.”

Ze horen erbij
Contact met elkaar hebben vormt een belangrijk onderdeel in de bedrijfsvoering. “De medewerkers van IBN beschouwen wij als collega’s. We maken een praatje met ze en drinken gezamenlijk koffie in de kantine. Ze horen er echt bij en dragen op hun manier een steentje bij aan de gasttevredenheid. De filosofie ‘happy together’ voeren we door in alles. Ook met de omwonenden bijvoorbeeld. Daar proberen we zoveel mogelijk rekening mee te houden. Wat we zeker niet willen is dat de buurt last van ons heeft. We hebben toch zo’n 300.000 bezoekers per jaar.”

Hoe het begon
Een camping, dat was het oorspronkelijke idee. Ton werkte destijds als gemeenteambtenaar in SintOedenrode en Zeeland, maar wilde iets anders. In vakanties fietste hij van camping naar camping en bedacht: dat kan ik ook. Hemelrijk bleek de ultieme plek, maar de geluidslijnen van de vliegbasis gooiden roet in het eten. Dan een zwem- en surfplas? En zo geschiedde. Niet veel later volgde een speeltuin. Een logische stap voor vrouw Gerrie die altijd voor de klas had gestaan. Zonder enige horeca-ervaring en met twee linkerhanden groeide de plas uit tot een populair recreatiepark.”Dat kwam ook omdat we het eerste jaar veel geluk hadden”, vindt Derks. “Toen hadden we veel zon, dus ook veel bezoekers en omzet. 27 jaar geleden is dat alweer. We hadden ook een oeverzwaluwwand, samen met de Vogelwacht in Uden en het IVN (natuuren milieueducatie, red.) gemaakt. Vonden we leuk. Natuur en recreatie gaan sindsdien hand in hand. De zuidzijde richtten we in als natuurgebied en verwerkten het zelfs in ons oorspronkelijke beeldmerk BillyBird, een combinatie van een oeverzwaluw en een surfer. Later hebben we ‘m de naam en kleding gegeven. Je herkent de zwaluw nog aan de gesplitste staart.” Investeren en doorgroeien tot een regionale keten. Daar droomt Derks van. Het lukt hem aardig. De aankomende jaren krijgt BillyBird Park Drakenrijk vorm, het zusje van Hemelrijk, gelegen aan de Rijksweg in Beesel. Het belooft een park waar gasten ondergedompeld worden in een wereld van plezier. Natuurlijk staan de gasten ook daar op één.’