Ton

Ton Willems aan het woord
Ton Willems Quote

In juni 2012 krijgt vertaler Ton op 53-jarige leeftijd te horen dat hij boventallig is verklaard bij het bedrijf waar hij dan werkt, een Frans automerk. Vol vertrouwen start hij zijn zoektocht naar een nieuwe baan, nooit gedacht dat die wel zo’n vier jaar zou duren. Vlak voor zijn 58e verjaardag tekent hij een jaarcontract bij KTBA in Kaatsheuvel, als vertaler. Een mooier verjaardagscadeau kon hij zich niet wensen!

Begeleiding vanuit IBN

“Ik solliciteerde heel veel, maar werd het steeds net niet. Ik vroeg me af of dat door mijn leeftijd kwam. Voordat ik er erg in had, zaten de drie jaren WW erop en belandde ik in de Participatiewet.” Toch liet Ton zich niet uit het veld slaan. “Inmiddels onder de hoede van de gemeente Oss, werd ik naar allerlei begeleidingssessies en –bijeenkomsten gestuurd. Uiteindelijk kwam ik in aanmerking voor een re-integratietraject bij IBN. Ook kreeg ik wekelijks begeleiding van iemand van de Osse Rotary Club. Uit de gesprekken kwam naar voren dat een baan in de communicatie wellicht iets was voor mij.”

Nieuwe baan binnen vakgebied

Er kwam een stageplek voor Ton beschikbaar bij IBN Arbeidsintegratie, bij de communicatiemanager. Door de vakantieperiode en drukte was er echter niet voldoende tijd voor een goede begeleiding.“Ik ben toen gekoppeld aan een accountmanager van IBN die in werk bij klanten voorziet. Hij bracht mij in contact met KTBA in Kaatsheuvel, omdat hij uit betrouwbare bron had gehoord dat ze daar op zoek waren naar een vertaler Duits en Frans. Mijn consulent was bij het eerste gesprek aanwezig, en ik mocht door naar de volgende ronde. Een week later vond het tweede gesprek plaats en daarna hoorde ik dat ik was aangenomen!”

IBN Arbeidsintegratie kwam met KTBA een proeftijd van drie maanden overeen, met behoud van uitkering. Bij goed functioneren zou Ton een contract aangeboden krijgen. “Ik had het meteen reuze naar mijn zin, de sfeer is goed. Het werk is interessant en passend bij mijn opleiding. Ik werk vier dagen per week, zoals ik gewend was, en het salaris is prettig. Daarbij komt nog dat de reisafstand 44 kilometer is tegen 100 kilometer bij mijn vorige werk. Kortom, mijn droombaan!”

Cadeautje

Vlak voor zijn 58e verjaardag kreeg Ton een jaarcontract aangeboden. “Een mooier verjaardagscadeau had ik me niet kunnen wensen! Ik wil de gemeente Oss, IBN en de Osse Rotary Club heel hartelijk danken; zonder de fantastische begeleiding was me dit zo niet gelukt.”